Agrarisch Encyclopedie

Veerman (1954)

Gepubliceerd op 17-11-2021

Noodslachting

betekenis & definitie

(Ned.) Volgens de bepalingen van de vleeskeuringswet moet elk dier voor het slachten worden gekeurd, om dan na geslacht te zijn, opnieuw aan een keuring te worden onderworpen. Als door een ongeval of een ernstige ziekte het dier zeer spoedig dreigt te sterven of als het dier gevaarlijk is voor de omgeving, mag tot slachting worden overgegaan, voordat het dier eerst nog levend is gekeurd.

Men spreekt dan van n. Vanzelfsprekend moet na de n. nog de vleeskeuring plaatsvinden, die dan in alle gevallen uitvoeriger moet geschieden (o.a. verplicht bacteriol. onderzoek van het vlees) dan anders.(België) De wet van 5 Sept. 1952 op de vleeskeuring en vleeshandel geeft van de n. de volgende bepaling: het slachten van verongelukte of zieke dieren, van dieren die in onmiddellijk doodsgevaar verkeren, of wel een dreigend gevaar opleveren voor personen of goederen.

Art. 9 van het uitvoeringsbesluit van 9 Mrt 1953 bepaalt dat bij dgl. n. het onderzoek ante mortem niet verplicht is. Evenwel blijft het vlees van in dgl. omstandigheden afgemaakte dieren aan de vleeskeuring onderworpen.

< >