Agrarisch Encyclopedie

Veerman (1954)

Gepubliceerd op 17-11-2021

Hooisoorten

betekenis & definitie

Men kan het hooi indelen volgens

a. het uitgangsproduct:

weidehooi (grashooi, venhooi, withooi, soms kunstweidehooi), (rood) klaverhooi, lucernehooi, esparcettehooi, serradellehooi, hopperupsklaverhooi :

b. de winningsmethode:

opperhooi, ruiterhooi, schuurgedroogd hooi of schuurhooi;

c. het gebruik:

vroeger werd vaak gesproken van paardenhooi ;

d. de groeiplaats:

zeer bekend is Kamperhooi, blauwgrashooi.

Verder wordt wel eens het uitgedorste product dat achterblijft bij de graszaadwinning als hooi verkocht; in feite is dit stro of gedorst hooi.

De voederwaarde van de h. kan sterk uiteenlopen, b.v. voor vre van 2 tot 14%; gewoonlijk is het leguminosenhooi eiwitrijker dan weidehooi.

< >