behoren tot de orde Columbae. Er zijn over de gehele aarde 57 duivengesl. met 311 soorten bekend.
Hiervan komen in Ned. in het wild voor: de houtduif, de holenduif, de tortelduif en de Turkse tortelduif. In gevangenschap worden veel sier- en postduiven gehouden, die alle afstammen van Columba livia L., de rotsduif. Deze laatste komt nergens meer raszuiver in het wild voor en is verbasterd met de vele verwilderde sier- en postduiven. Tenslotte wordt de lachduif nog al eens in gevangenschap gehouden, die ook wel eens verwildert. de houtduif is te herkennen aan de witte vlekken in de hals en aan de vleugels. De holenduif is kleiner en heeft geen wit in het verenkleed en lijkt het meest op het blauwgrijze type van de postduif. De verwilderde sier- en postduiven kunnen aanvankelijk nog allerlei afwijkende kleur- en veerpartijen hebben, maar na enkele generaties gaan zij door hun blauwgrijze kleed steeds meer gelijken op hun stamvorm, de rotsduif.
De tortelduiven zijn veel kleinere en slankere duifjes. De gewone tortelduif is te herkennen aan de witte staartzomen en de zwart-witte halsvlek. De Turkse tortelduif heeft witte zijkanten langs de staart en een zwart halsbandje en lijkt veel op de verwilderde lachduif, die echter witte onderstaartveren heeft. de verwilderde duivensoorten zijn standvogels. De houtduif, holenduif en Turkse tortelduif zijn stand- en trekvogel. In de winter kunnen enorme troepen houtduiven van elders in Nederland overwinteren.
De gewone tortelduif is een trekvogel en zomervogel.
De schadelijkste en talrijkste van de wilde duiven is de houtduif, waarvan de schade in Ned. jaarlijks op verscheidene tonnen te stellen is. Veel minder schadelijk is de holenduif, terwijl de tortels soms geringe schade veroorzaken. Van de verwilderde duiven veroorzaken vooral de postduiven veel landbouwschade. De meeste schade wordt aan peulvruchten aangebracht, vooral aan erwten; dan volgen de granen, terwijl daarnaast veel schade ontstaat door het afgrazen van koolzaad en van andere koolsoorten. Vogelafweermiddelen helpen nauwelijks of niet. Alleen afschot helpt.
De wilde duivensoorten vallen onder de Vogelwet. Alleen de houtduif is een onbeschermde vogel gedurende het gehele jaar, terwijl de holendurf onbeschermd is van 15 Febr. t/m 15 Apr. en van 1 Juli t/m 31 Oct. in Gelder!., Utr., N. en Z. Holl. de tortelduiven behoren tot de beschermde vogels.
De post- en sierduiven behoren tot het particuliere bezit en vallen derhalve niet onder de Vogelwet of jachtwet. Dit verhindert eigenlijk de bestrijding van de vele verwilderde post- en sierduiven. Alle duiven voeden hun jongen gedurende de eerste levensdagen met de z.g. duivenmelk, die in de krop afgescheiden wordt. Merkwaardig is, dat het hormoon, dat bij de zoogdieren de melkklieren tot werking aanzet, ook bij de duiven voorkomt en de krop tot melkafscheiding brengt.