1. (Ned.) Deze wet legde aan partijen in geschillen over arbeidsvoorwaarden (voorn, over lonen) de plicht op, bemiddeling door ‘Rijksbemiddelaars te aanvaarden. Nu algemene loonregelingen voor alle bedrijfstakken, ook de agrarische, zijn tot stand gekomen, zijn de bemoeiingen van het College van Rijksbemiddelaars in hoofdzaak gericht op de handhaving van deze algemene loon- en arbeidsvoorwaarden en op het toestaan van afwijkingen of van aparte regelingen voor bijzondere gevallen resp. groepen van gevallen.
2. (België) De individuele geschillen tussen de werkgevers en de werknemers, betreffende de uitvoering der arbeidsovereenkomsten, worden in België beslecht door de werkrechtersraden.
Deze hebben een paritair karakter en bestaan uit een gelijk aantal vertegenwoordigers van de werkgevers en van de werknemers, door hen zelf bij verkiezing aangeduid, en bijgestaan door een Rechtskundig Bijzitter (Wet van 7 April 1847 herhaalde malen aangevuld en gewijzigd, het laatst bij de Wet van 18 Mrt 1950).
De oplossing van de geschillen over de collectieve arbeidsovereenkomsten is opgedragen aan de z.g. ‘Verzoeningsraden’ die door K.B. van 5 Mei 1926 werden ingesteld. Dit K.B. beoogt hoofdzakelijk te voorkomen dat de gerezen geschillen tot staking of lock-out aanleiding zouden geven.