(Ned.) De tekens, aangebracht aan het boerenhuis ter afwering van kwaad en onheil, zijn meestal gekerstende heidense figuren. In Limb. worden ze vaak door priesters gewijd.
Vanouds dient het kruis als a. Het wordt Driekoningenkruis genoemd. Soms vindt men de voorletters van de drie koningen op de muur geschilderd: K.M.B. of B.M.C. (Kaspar, Melchior, Balthazar). In plaats van deze letters ziet men ook I.H.S. Deze letters beduiden: In hoc signo (vinces) = in dit teken (zult gij overwinnen), nl. in het teken van het kruis. Ook wordt l.H.S. verklaard als: Iesus Hominum Salvator, d.i. Jezus, der mensen Zaligmaker. In het Twents Museum te Enschede vindt men op het Oud-Saksische loshoes nog de heidense donderbezem als a.
(België) In Vlaanderen aangebracht boven deuren en ramen, ook op de muur van de hoeve in de vorm van een kruis. Op het strodak en de stromijt wordt als sluitstuk een kruis in stro aangebracht. De gewijde palm, die men op de hoeken der velden, op de daken en in de stal plaatst na de hoogmis en na het lof op Palmzondag, heeft dezelfde betekenis, evenals de druppels der gewijde kaars, die men in de pet van de boer en tussen de hoorns van het vee laat druppen.