Accounting

Accounting begrippen omschreven door redactie Ensie

Gepubliceerd op 12-10-2016

2016-10-12

Functionele rekening

betekenis & definitie

Een functionele rekening is een manier van weergave van de lasten of kosten van een onderneming op een resultatenrekening. Bij een functionele rekening worden de kosten ingedeeld naar activiteit.

Binnen de bedrijfsvoering wordt een onderscheid gemaakt tussen verschillende manieren om de resultaten weer te geven. Een van de deze manieren is de zogenaamde functionele rekening. Bij de functionele rekening worden de kosten ingedeeld naar activiteit. Hierdoor ontstaan uiteenlopende categorie├źn van posten waar kosten vandaan komen, zoals beheerkosten, salarissen en afschrijvingen. Doorgaans wordt een onderscheid gemaakt tussen de functionele rekening en de categorale rekening. Bij laatstgenoemde worden kosten niet ingedeeld naar activiteit, maar juist naar aard van de kosten. Bij een categorale rekening komen veelal kostenposten als transportkosten en verkoopkosten terug op de rekening.

In de praktijk maken de meeste ondernemingen gebruik van de functionele rekening. Deze manier van weergave is met name geschikt voor handelsbedrijven, oftewel ondernemingen die veel losstaande overeenkomsten sluiten. De functionele rekening geeft inzicht in al deze overeenkomsten, zodat men een goed overzicht verkrijgt van de kosten per activiteit.