Lexicon Aardrijkskunde

Onbekende auteur (1983)

Gepubliceerd op 24-05-2021

Frankrijk

betekenis & definitie

officiële naam République

oppervlakte Française 547 026 km2

inwoners 53 713 000

hoofdstad Parijs

staatsvorm republiek

staatshoofd François

reg. leider Mitterrand Pierre Mauroy

officiële taal Frans

religies rooms-katho-

munteenheid lieken,

onkerkelijken Franse frank

BNP/hoofd US$ 11 730

lid van VN, UNESCO,

UNCTAD, WHO, FAO, ILO, ECE, ESCAP, ECLA, NAVO, Raad van Europa, EG, GATT, OESO, IMF, Wereldbank

Landschap en klimaat

Frankrijk ligt in het westen van Europa en grenst in het noorden aan België en Luxemburg, in het oosten aan de Bondsrepubliek Duitsland, Zwitserland en Italië en in het zuidwesten aan Spanje.

Het land heeft een rijk gevarieerd landschap, waarin laagvlakten, rivierdalen, plateaus en gebergten elkaar afwisselen. In de noordelijke laagvlakte en het Bekken van Parijs overheersen vruchtbare kalk-en lössbodems. In het Armoricaans Massief en in de plateaulandschappen ten zuiden en oosten van het Bekken van Parijs zijn de bodems dun en minder vruchtbaar. De rivierdalen hebben kwalitatief redelijke bodems, zoals de jongere alluviale bodems in het westen en zuiden van het Aquitaanse Bekken. In het Centraal Massief, het noorden en oosten van het Aquitaanse Bekken en de Ardennen, evenals in de hooggebergten, overheersen dunne en stenige kalk- en granietbodems. Langs de Middellandse Zee bevinden zich mediterrane rode en gele bodems. Hoogste punt is de Mont Blanc (4807 m).

Het westen van Frankrijk heeft door zijn ligging aan zee een maritiem klimaat, met lichte schommelingen tussen zomer- en wintertemperatuur en neerslag in alle jaargetijden (600-1000 mm per jaar). Meer naar het oosten heerst een overgangsklimaat, met grotere verschillen tussen zomer- en wintertemperatuur en minder neerslag. In de hogere delen van de middelgebergten en in de hooggebergten heerst een hooggebergteklimaat, met grotere schommelingen in dag- en jaartemperatuur en beduidend hogere neerslag (1000-2000 mm). Langs de zuidkust en in de zuidelijke Rhônevallei heerst een mediterraan klimaat, met droge warme zomers en zachte winters. Hinderlijk is de mistral: een krachtige, koude valwind die van het Centraal Massief komt en door de Rhônevallei naar de Middellandse Zee waait. In het Aquitaanse Bekken leiden zowel mediterrane als Atlantische invloeden tot een zacht klimaat met droge zomers en veel neerslag in de overige jaargetijden.

De afwatering van Frankrijk geschiedt voor het grootste deel via zes hoofdrivieren: Seine, Loire, Maas, Rijn, Rhône en Garonne. De grote stroomgebieden zijn onderling verbonden door een netwerk van kanalen, die overigens onvoldoende aangepast zijn aan de behoeften van het moderne scheepvaartverkeer. Uitzonderingen vormen het Canal du Nord en het Elzaskanaal, bevaarbaar voor schepen tot resp. 1000 en 2000 ton.