Het toppunt van Nederland

Aad Struijs (2002)

Gepubliceerd op 30-07-2018

Zierikzee

betekenis & definitie

Al in de vroege middeleeuwen was Zierikzee een rijke handelsstad. Om dit de hele wereld duidelijk te maken besloot het stadsbestuur de hoogste toren van Nederland te bouwen. Hij moest 206 meter hoog worden. De bouw begon in 1454. Maar toen de vloot van Zierikzee in een orkaan verging, verdween de rijkdom. Tot overmaat van ramp werd een deel van de toren door blikseminslag en brand verwoest.

De gigant is nooit afgebouwd. De wallen, stadspoorten en talloze historische monumenten bleven

grotendeels bewaard, omdat Zierikzee aan het einde van de 19de eeuw te arm was om ze te slopen en door nieuwbouw te vervangen. Dankzij de monumentale rijkdom is een bezoek aan Zierikzee een feest voor de ogen. 'Nooit was ik ergens aangenamer,' schreef Multatuli na een bezoek aan de stad, die samen met Kampen* (O) de meeste stadspoorten in ons land heeft, namelijk drie. Twee ervan, de Noord- en Zuidhavenpoort (respectievelijk uit het begin van de 16de en het begin van 14de eeuw), staan in de Monumenten Top 100.

Huis De Haan is een juweeltje van vroeg 14de-eeuwse architectuur. Alleen al door die hoge ouderdom is het uniek en staat het in de Monumenten Top 100. De Haan maakt deel uit van een fotogenieke, historische huizenrij die aansluit op het stadhuis. Het pand, dat ook bekendstaat onder de naam Tempelierenhuis, is opgetrokken uit natuursteen en baksteen, waarbij Brugse invloeden zijn te herkennen. De bijzondere gevel van De Haan is bescheiden versierd met beeldhouwwerk, waaronder twee haantjes. Adres: Meelstraat 1.

De bouw- en verbouwgeschiedenis van het markante raadhuis met natuurstenen voorgevel is in het huidige bouwwerk van de 14de eeuw tot in de 18de te volgen. Kenmerkend voor de historische ontwikkeling van het Top 100-monument zijn de toren (eind 14de eeuw), het oostelijke deel (midden 16de eeuw), de verdieping op de Kamer van Het Land van Schouwen (1661) en de grote schuifvensters uit 1775. In het monument is ook het Stadhuismuseum te vinden, met een fraaie collectie stadszilver, glaswerk, snuisterijen, speelgoed, klederdrachten en voorwerpen voor de bereiding van meekrap (dit is een rode kleurstof verkregen uit de wortels van de meekrapplant). Verder is er aandacht voor Zierikzee tijdens de watersnoodramp van 1953. Heel bijzonder is de Schutterszaal met bijzondere kapconstructie, vierschaar, trouwzaal, raadzaal en burgemeesterskamer. Adres: Meelstraat 6-8.

Tussen Zierikzee en Colijnsplaat overbrugt de Zeelandbrug het water van de Oosterschelde. Met een lengte van 5 kilometer is het de langste brug van Nederland. Zie: Colijnsplaat.

TIP: De rijke maritieme geschiedenis van Zierikzee herleeft door middel van scheepsmodellen, schilderijen, gereedschappen en bodemvondsten in het Maritiem Museum, gevestigd in de 16de-eeuwse stadsgevangenis, waar ooit Jap Rap en zijn maten vastzaten. De rijke historie is ook te proeven in de Museumhaven, waar authentieke schepen uit het Deltagebied liggen afgemeerd. Voor bezoekers is de loopplank uitgelegd van onder andere een klipper, hoogaars, botter, peilboot, Hollandse boot, veerboot en een schouw. Adres: Oude Haven.