Het toppunt van Nederland

Aad Struijs (2002)

Gepubliceerd op 30-07-2018

Tiel

betekenis & definitie

Tiel is het klokhuis van het grootste fruitgebied van Nederland: de Betuwe. In het voorjaar zorgen de bloeiende boomgaarden voor een kleurensymfonie. Half april nemen kersen- en pruimenbomen de ouverture voor hun rekening. Spoedig vallen de witte perenbloesems in. Het slotakkoord is weggelegd voor de roze appelbloesem, die tot eind mei het landschap domineert.

De aanblik van het rivierengebied is de laatste decennia gewijzigd. Waar vroeger vooral hoogstambomen stonden, groeien tegenwoordig vrijwel uitsluitend laagstambomen. De belangrijkste reden hiervoor is dat er zo meer bomen kunnen worden geplant en er dus meer opbrengst is. Bovendien is het plukken van fruit gemakkelijker, omdat er niet met lange ladders hoeft te worden gesjouwd.

Ondanks het feit dat de kleine fruitboompjes veruit in de meerderheid zijn, hebben de boomgaarden in het voorjaar hun schoonheid niet verloren. Om de drommen belangstellenden de weg te wijzen zijn in de mooiste delen van de Betuwe, Bommelerwaard en het Land van Maas en Waal meer dan twintig bloesemroutes uitgezet voor wandelaars, fietsers en automobilisten. De fruitroutes zijn gebundeld in een smakelijk gidsje, dat te koop is bij alle VVV's in het Gelderse rivierengebied. Er is ook een trip voor gezinnen met kinderen. Speciaal voor ouderen is een van de routes op een cassettebandje gezet. Hoorspelstemmen wijzen de weg en vertellen oude fruitverhalen en legenden.

In Tiel toont het enige fruitcorso van Europa elke tweede zaterdag van september op smakelijke wijze wat de Fruittuin van Nederland allemaal te bieden heeft. Het corso is bijna letterlijk om op te vreten, want de praalwagens zijn opgetuigd met vele tonnen fruit, groenten en zaden. Op de zaterdagmiddag maken de mobiele fruitschalen twee ererondes door het centrum van Tiel. Ter gelegenheid van het corso liggen de dagen voorafgaande aan het corso tientallen reusachtige fruitmozaïeken op de gazons langs de stadsgrachten. 's Avonds zijn ze verlicht.

TIP: Het Betuws Fruitteeltmuseum serveert op sappige wijze een beeld van de geschiedenis van de fruitteelt. Te zien zijn onder meer werktuigen en verpakkingen. Ook het Oud-Betuwse boerenleven passeert de revue. Bezoekers kunnen ook een blik werpen in het huisje van een fruittelersfamilie anno 1910. Een aparte hoek is ingeruimd voor de held van de Betuwe: Flipje uit Tiel. Het museum vond onderdak in een Betuwse vijfkantige hooiberg. Adres: Erichemseweg 84, Erichem (bij Tiel).