Het toppunt van Nederland

Aad Struijs (2002)

Gepubliceerd op 30-07-2018

Sneek

betekenis & definitie

Met ruim dertig meren, honderden kanalen, vaarten en rivieren is Friesland het belangrijkste watersportgebied van Nederland. Sneek is het centrum. De Sneekweek is met scheepslengten voorsprong het grootste zeilevenement op het binnenwater van Europa. Het trekt elk jaar rond de duizend boten en is ook onder niet-watersporters populair, vooral vanwege de vele festiviteiten en activiteiten die worden georganiseerd. Het zeilfeest begint op de eerste zaterdag van augustus. Traditioneel wordt het spektakel op de vrijdagavond ervoor geopend met een vlootschouw.

Beroemd is de Waterpoort, met zijn twee kenmerkende torens. Dit fotogenieke monument stamt uit 1613 en is de enige waterpoort in zijn soort.

Sneek is ook een van de startplaatsen van het skûtsjesilen dat elk jaar honderdduizenden kijkers naar de Friese oevers lokt. De belangrijkste wedstrijd voor platbodems in ons land ankert in een rijk scheepvaartverleden. Tot begin deze eeuw werden skûtsjes gebruikt voor vrachtvervoer over de Friese wateren. De schippers van de platbodems maakten er een sport van om zo snel mogelijk van de laad- naar de losplaats te zeilen.

Na de komst van moderne schepen en andere vervoermiddelen veranderde het knokken voor het dagelijks brood in die beroemde sportieve wedstrijd. Het skûtsjesilen speelt zich af op het ruime sop van het IJsselmeer, maar ook op wateren die zo smal zijn, dat een platbodem er de kont nauwelijks kan keren. De startplaatsen zijn Grouw, Veenhoop, Earnewâld (Eernewoude), Terherne, Langweer, Stavoren, Woudsend, Elahuizen, Lemmer en Sneek.

TIP: Het Fries Scheepvaartmuseum, Kleinzand 14, vertelt alles over onder andere de Friese zeevaart en binnenvaart en dus ook over de skûtsjes.