Het toppunt van Nederland

Aad Struijs (2002)

Gepubliceerd op 30-07-2018

Slochteren

betekenis & definitie

In het voormalige station van Slochteren is de grootste verzameling politiepetten van Nederland te zien. Niet zo'n vreemde plaats, want ooit deed het station ook dienst als politiebureau. De petten komen van over de hele wereld. De collectie bestaat verder uit politie-mouwemblemen en uitrustingsstukken. Adres: Zuiderweg 3.

Op 22 juli 1959 werd op een bouwland bij Slochteren geschiedenis geschreven. 's Morgens om 6.33 uur boorde de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) het grootste gasveld ter wereld aan. In die 'goudmijn' zit naar schatting meer dan 2000 miljard kubieke meter aardgas. Deze enorme gasbel luidde voor Nederland een nieuwe periode in. Mede dankzij de aardgasopbrengsten nam de welvaart toe. Gasveld Groningen bestaat al lang niet meer uit dat ene veld bij Slochteren. Verspreid over 900 vierkante kilometer zijn er 29 productielocaties te vinden, met meer dan 300 productieputten.

De locaties zijn niet te bezoeken, maar twee keer per jaar houdt de Nederlandse Gasunie, die belast is met de winning en verkoop van het aardgas, een open dag. In het schitterende hoofdkantoor aan de Concourslaan 17 in Groningen (een ontwerp van de architecten Alberts en Van Huut) krijgen bezoekers een rondleiding en een toelichting op de gasproductie. Schriftelijk aanmelden bij de Nederlandse Gasunie, Postbus 19, 9700 MA Groningen. E-mail: communicatie@gasunie.nl.

TIP: In de Fraeylemaborg in Slochteren tikt de klok, maar de tijd lijkt er te hebben stilgestaan. Het is net of de bewoners elk moment binnen kunnen stappen in die fraaie stijlkamers uit de 18de en 19de eeuw. Bezoekers kunnen er ook een Oranje-Nassaucollectie en een verzameling Aziatisch porselein bewonderen.

Borgen zijn de schitterende landhuizen van de Groningse landadel, de 'Jonkers'. De meeste borgen zijn eigenlijk gerenoveerde en verfraaide steenhuizen: stoere verdedigingstorens met muren van soms wel een meter dik, die vanaf de 13de eeuw werden gebruikt om in benarde tijden het vege lijf te redden. Vanaf de 17de eeuw lieten de Jonkers de verdedigingstorens ombouwen tot pronkpaleisjes. Ooit telde Groningen 200 borgen. Daarvan zijn er nog 16 over. Een aantal biedt logies met ontbijt aan.