Het toppunt van Nederland

Aad Struijs (2002)

Gepubliceerd op 30-07-2018

Oosterbeek

betekenis & definitie

Balancerend op de rand van het Veluwemassief, tientallen meters boven de uiterwaarden van de Rijn, staat het oudste attractiepark van Nederland: de Westerbouwing. Het stamt uit 1890. Het restaurant is zelfs nog een halve eeuw ouder. De Westerbouwing is behalve om zijn uitzicht ook bekend door zijn speeltuin met de langste kabelbaan van Nederland. De baan is een halve kilometer lang. Het park deelt dat record met de Kabelbaan* in Valkenburg (L). Vijf keer per dag pendelt er een boot tussen Arnhem en de Westerbouwing. Adres: Westerbouwing 1.

De Oude Kerk aan de Benedendorpsweg is de oudste Romaanse kerk die nog in gebruik is in Nederland. Het godshuis dateert uit het jaar 950. Het werd tijdens de Slag om Arnhem zwaar beschadigd, maar is schitterend gerestaureerd.

De Airborne Wandeltocht in en rond Oosterbeek is de grootste eendaagse wandelmars in Europa. Het wandelfeest barst elk jaar los op de eerste zaterdag in september. Het is een vorm van gedenken met de voeten. De tocht houdt namelijk de herinnering levend aan de Slag om Arnhem in de septemberdagen van 1944 en is bovendien bedoeld als eerbetoon aan de 1750 geallieerde militairen die begraven liggen op het Airborne-kerkhof in Oosterbeek.

De routes zijn 10, 15 en 25 km lang en voeren langs plaatsen die tijdens de slag een belangrijke rol speelden, onder andere Villa Hartestein, het voormalige hoofdkwartier van het geallieerde opperbevel. Het is tegenwoordig een museum vol foto's, documenten, wapens, uniformen en uitrustingsstukken van zowel geallieerden als Duitse militairen. Een audiovisuele presentatie belicht het verloop van de bittere strijd. Indrukwekkend zijn de diorama's in de kelder. Ze geven zo natuurgetrouw mogelijk situaties uit het voormalige hoofdkwartier weer. Het Airborne Museum is het beginpunt van wandel-, fiets- en autoroutes over het voormalige slagveld (zie ook: Arnhem). Adres: Utrechtseweg 232.

TIP: De Airborne Wandeltocht is een van de jaarlijkse cyclus van drie herdenkingstochten die in het teken staan van de oorlog en de bevrijding. Op of rond bevrijdingsdag start in Wageningen de Capitulatie Bevrijdingstocht. De routes (5, 10, 15, 25 en 50 km) voeren onder meer langs Hotel De Wereld* in Wageningen, waar op 5 mei 1945 de Duitse capitulatie werd ondertekend, het Bevrijdingsmonument op het 5 Mei Plein en de militaire begraafplaats op de Grebbeberg bij Rhenen*.

De Pegasus Wandeltocht (elk jaar in oktober) herdenkt de nasleep van de Operatie Market Garden. Pegasus was de codenaam van twee historische ontsnappingen die in oktober 1944 plaatsvonden. Ze hadden tot doel verzetsstrijders en geallieerde militairen die na de Slag om Arnhem waren ondergedoken dwars door bezet gebied naar het bevrijde zuiden te brengen. De eerste poging werd een groot succes. Een groep van 150 vluchtelingen slaagde erin om veilig de Rijn over te steken. De tweede en laatste poging liep uit op een jammerlijke mislukking.

De deelnemers aan de Pegasus Wandeltocht volgen de oorspronkelijke vluchtroutes van Lunteren naar Renkum. Er zijn drie afstanden: 8, 18 en 28 kilometer. Na afloop brengen historische militaire voertuigen van de vereniging Keep them Rolling de wandelaars terug naar Lunteren.