Maassluis betekenis & definitie

Nederland is wereldberoemd om zijn sleep- en bergingsbedrijven, die de beste in de wereld zijn. Langs de kusten van alle wereldzee├źn liggen talloze Nederlandse sleepboten en bergingsvaartuigen 24 uur per etmaal paraat om te hulp te snellen zodra ergens een schip in nood raakt. Ook wordt Hollands Glorie ingezet voor het klaren van de zwaarste en moeilijkste sleepklussen.

Maassluis is de thuishaven van een groot aantal zeeslepers. Het is dus de aangewezen plek voor het enige sleepvaartmuseum in de wereld.

Het vond onderdak in het voormalige stadhuis en schetst met modellen, maquettes en foto's van sleepboten en bergingsvaartuigen een beeld van de zee-, haven-, binnen- en Rijnsleepvaart. Het museum neemt niet alleen de historie op sleeptouw. Er is ook een videopresentatie over de moderne sleepvaart te zien. Daarnaast is er aandacht voor aanverwante werkzaamheden, zoals hulpverlening ter zee, berging, het duikbedrijf, bokkenwerk, offshorewerk en zwaar transport. Bij het museum ligt de stoomsleper Furie afgemeerd. Deze varende krachtpatser speelde een hoofdrol in de tv-serie Hollands Glorie, naar het boek van Jan de Hartog. Het ouwetje liep in 1908 van stapel en komt nog geregeld in actie. Adres: Nationaal Sleepvaart Museum, Hoogstraat 1-3.