Lisse betekenis & definitie

Sinds 1954 vergapen toeristen en dagjesmensen zich elk voorjaar aan de kleurenpracht die in De Keukenhof ontspruit uit maar liefst zes miljoen bloembollen. Het is de grootste bolbloemententoonstelling ter wereld. Tegenwoordig is er ook een tentoonstelling in de zomermaanden.

De geschiedenis van de Keukenhof wortelt in de 14de eeuw. Toen werden op deze plek groenten en keukenkruiden gekweekt voor de keuken van het Jachtslot Teilingen in Sassenheim. Een van de bekendste bewoners was Jacoba van Beieren, gravin van Holland, Zeeland en Henegouwen, die er na een leven vol treurnis, tegenslagen, huwelijksperikelen en strijd in 1436 op 35-jarige leeftijd overleed. Zo'n leven bevat voldoende stof voor een tragisch boek. Dat vond ook Ina Boudier-Bakker, die in 1935 haar roman Vrouw Jacob publiceerde. Het 13de-eeuwse slot Teilingen veranderde in net zo'n puinhoop als het leven van Jacoba van Beieren.

TIP: Ook buiten de hekken van de Keukenhof zorgt het voorjaar voor een explosie van kleuren. De wereldberoemde bloembollenvelden veranderen de streek tussen Leiden en Haarlem in een fleurig schilderij. De krokussen zetten de eerste penseelstreken. Rond half april zorgen narcissen, hyacinten en tulpen voor een wonderschoon kleurenpalet. In mei leggen lelies de laatste hand aan het levende bloemenschilderij.

Bollenmusea zijn: Panorama Tulip Land* in Voorhout, De Zwarte Tulp in Lisse en de Hortus Bulborum in 23a, Limmen (duizenden tulpenvariëteiten).