Het toppunt van Nederland

Aad Struijs (2002)

Gepubliceerd op 30-07-2018

Hulst

betekenis & definitie

Wie stoere vestingwerken wil zien, moet naar Hulst. Met 3,5 kilometer stadswallen en vier stadspoorten is het een van de best bewaarde vestingsteden van Nederland. Talrijke kogelgaten zijn de stille getuigen van roerige tijden. Op tal van plaatsen kom je ook de middeleeuwse schelm Reinaert de Vos tegen. Niet in levenden lijve natuurlijk, maar als uithangbord en monument (bij de Gentse Poort).

De slimme vos is de hoofdfiguur in een van de beroemdste en vroegste verhalen uit de Nederlandse literatuur. Het dierenepos uit de 13de eeuw zou zich in de buurt van Hulst afspelen.

In 1570 overspoelde een stormvloed het grootste deel van de Heerlijkheid Saeftinge, een vruchtbaar polderland met zes dorpjes. De stukken land die droog bleven gingen alsnog kopje onder toen Nederlandse troepen in de Tachtigjarige Oorlog de dijken bij Saeftinge doorstaken.

Ze wilden zo een waterlinie creëren die ervoor moest zorgen dat boosaardige plannen van de Spaanse vijand in het water vielen. Het Verdronken Land is nooit meer ingepolderd en vormt nu het grootste brakwater-getijdegebied in West-Europa. In dit 3500 hectare grote gebied van schorren, slikken, geulen, kreken met zeldzame vogels en planten is mooi te zien hoe grote delen van Zeeland eruitzagen voordat de mensen dijken gingen bouwen. Bij elke vloed kolkt de zee door de honderden kreken en geulen, die soms wel zeven meter diep zijn. Soms stroomt het hele gebied onder. Het water stijgt dan in recordtijd naar een stand van soms wel vier meter en snijdt abrupt de terugweg naar de dijk af. Een levensgevaarlijk gebied dus voor mensen die de weg en het tij niet kennen. Daarom is slechts een klein deel van de schorren vrij toegankelijk. Op alle andere plaatsen mogen bezoeken uitsluitend onder leiding van een gids door de modder banjeren.

TIP: In Nieuw-Namen staat aan de Emmaweg 4 een bezoekerscentrum van Het Zeeuws Landschap. Het geeft met moderne audiovisuele middelen informatie over de geschiedenis van Saeftinge, over de 200 verschillende vogelsoorten die er overwinteren of broeden en over de bijzondere planten die er groeien, zoals zeekraal, lamsoor, zeebies, schorrezoutgras en zeealsem, waarmee de kastelein van het nabijgelegen café de 'heksenborrel' kruidt.

Doordat de schapen en lammeren die in groten getale op de schorren grazen de zoutwaterplanten eten, heeft het vlees een bijzondere, licht zilte smaak. De gastronoom noemt dat pré salé. Het Zeeuwse lamsvlees prijkt daarom als delicatesse op de menukaart van de meest gerenommeerde restaurants in West-Europa.

Saeftinge komt ook aan de orde in het Streekmuseum De Vier Ambachten, Steenstraat 28 in Hulst.

KAPELLE

Zuid-Beveland is na de Betuwe het grootste fruitteeltgebied van Nederland. Ook hier zijn in het voorjaar speciale bloesemroutes uitgezet langs de uitgestrekte boomgaarden vol appel- en perenbomen die in het voorjaar zorgen voor een witroze kleurensymfonie. Kapelle is het centrum van het fruitgebied. Hier is in de voormalige lagere agrarische school het Fruitteeltmuseum te vinden.

Het vertelt sappig over de geschiedenis van de fruitteelt in de Bevelanden vanaf 1900. Aandacht is er voor fruit in de kunst, de kunst van het enten, het kweken van rassen en het leven van de fruittelers. De collectie bestaat uit gereedschappen, machines, kijkkasten, foto's en presentaties voor kinderen. In de museumtuin groeien oude fruitrassen. Adres: Biezelingseweg 10.