Hoensbroek betekenis & definitie

In Zuid-Limburg zijn geen tastbare herinneringen aan de roversbenden te vinden. Maar volksverhalen geven een goed beeld van het schrikbewind dat het gespuis jarenlang uitoefende. De rovers hadden overigens niet altijd succes. Tussen 1750 en 1776 liepen er 512 tegen de lamp, van wie er bijna vierhonderd op gruwelijke wijze ter dood werden gebracht.

Onder hen Jozef Kirchhoff, een chirurgijn uit Kerkrade, die in de incubatietijd van de Franse revolutie een bijna militair optredende Bokkenrijdersbende vormde. Dat legertje moest klaarstaan als het uur der wrake was aangebroken. Maar zover kwam het dus niet. Kirchhoff en zijn mannen werden in 1772 als ratten afgemaakt.

Dat verschrikkelijk lot was ook talloze onschuldigen beschoren. In haar honger naar resultaat nam vrouwe Justitia het niet zo nauw met de rechtsregels. Zij kneep ook haar andere oogje dicht toen eerzame burgers op de pijnbank tot een bekentenis werden gedwongen. De historicus Oswald Willems noemt die folterprocessen 'de grootste gerechtelijke misgreep uit de geschiedenis van de Landen van Overmaas'.