Kerkrade betekenis & definitie

Kerkrade heeft het grootste bewaard gebleven kloostercomplex in Nederland. De geschiedenis gaat terug tot 1104. Sinds 1831 is het een seminarie. De bouwgeschiedenis van dit Top 100-monument is dankzij de overgeleverde Annales Rodenses grotendeels beschreven. De kerk vormt het centrum van het abdijcomplex.

Een van de vele bijzonderheden is de zeldzame klaverbladvormige crypte. Het beeldhouwwerk is bijzonder rijk. De vleugels van het complex zijn voornamelijk 19de- en 20de-eeuws. In de abdijgebouwen is onder meer een congrescentrum. Adres: Heyendahllaan 82.

De grootste collectie vetplanten (succulenten) in Nederlandet is het grootste concours voor harmonie- en fanfareorkesten ter wereld. Het enige bergspoor in Nederland. De aanleg was indertijd zo kostbaar, dat de spoorverbinding de bijnaam Miljoenenlijntje kreeg. Nadat de Nederlandse Spoorwegen de exploitatie staakte, werd het een museumlijn. De Stichting Zuid-Limburgse Stoomtrein Maatschappij (ZLSM) verzorgt ritten met onder meer stoomlocomotieven en een Duitse railbus.

Op het ruim 16 kilometer lange traject zijn ook haltes in Eys, Wijlre/Gulpen en Simpelveld*. TIP: In Kerkrade stoppen de historische treinen voor de deur van het Industrion. Het is een heel opmerkelijk en levendig museum, dat het boeiende verhaal vertelt van mensen en industrie├źn die een belangrijke rol spelen of speelden in de ontwikkeling van Nederland. In de periode 1890-1965 waren elf mijnen in vol bedrijf (zie: Heerlen).

Vanuit het hele land trokken arbeiders naar Limburg om in de steenkolenwinning te gaan werken. Om hen te huisvesten verrezen complete woonwijken. Deze zogeheten 'kolonies' stonden in buurt van de mijnschachten en werden in een opvallende stijl gebouwd. De Hopel is de oudste, nu gerestaureerde mijnwerkerskolonie. Deze Heerlense wijk verrees in 1906.