Heesch betekenis & definitie

Alles wat in het groot bestaat, is er ook in schaal 1:12. Van kleding, meubels, bedden, huishoudelijke apparaten, tot bijvoorbeeld een dameshoedje, olieverfschilderijtje van een Hollandse meester, bad met stromend water, gloeilampje, art-decoglaasje, rammelaar, tuinkabouter, modeltreintje, ja zelfs een vingerhoedje. Het is allemaal te zien in het Poppenhuismuseum.

Het bezit de grootste collectie poppenhuizen van Nederland, namelijk honderd. Daaronder bevinden zich winkeltjes en een schoolklasje, maar dan twaalf keer verkleind.

Veel oude woningen zijn gemoderniseerd. Maar in antieke poppenhuizen staat de tijd stil. Ze geven een beeld van het leven van toen, soms met schitterende details. Voorbeeld: in een 18de-eeuws poppenhuis is de dienstmeid van hout gemaakt, de familie van porselein, want verschil moest er zijn. Overigens waren die antieke poppenhuizen niet bedoeld om mee te spelen, maar om mee te pronken. Welgestelde dames telden er kapitalen voor neer. Voor de inrichting van die pronkkabinetten werden kunstenaars, meubelmakers, glasblazers en andere ambachtslieden ingeschakeld.

Pas toen de Duitse speelgoedindustrie in de 19de eeuw op grote schaal poppenhuizen ter lering ende vermaak ging maken, hoefden kinderen hun tengels niet langer thuis te houden. De grote doorbraak kwam toen de Britse koningin Mary een schitterend Victoriaans poppenhuis cadeau kreeg. Zoiets vorstelijks wilde 'het volk' ook. Dus stortten Britse speelgoedfabrieken zich in het begin van de 20ste eeuw massaal op de poppenhuizen. Daar hebben we ook die typisch Britse maatvoering van 1:12 aan te danken. Adres: Beellandstraat 10.