Hasselt betekenis & definitie

Het laatgotische stadhuis van dit goed gelukte Hanzestadje doet tegenwoordig dienst als museum. Hier is een van 's werelds grootste collecties haakbussen en andere (vuur)wapens te zien De haakbus is een wapen met een lange loop en aan de onderkant een haak, die tegen de buitenkant van de vestingmuur werd geplaatst om de terugstoot op te vangen. Bij gebruik op het slagveld plaatste de schutter het wapen in een speciale vork. Het stadhuis is gebouwd tussen 1432 en 1550. Adres: Markt 1.

De twee kalkovens langs de Buitengracht zijn het restant van een van de laatste schelpenkalkbranderijen van Europa, waar op ambachtelijke wijze schelpen tot kalk werden gebrand. Het oorspronkelijke complex bestond uit vier ovens, elk dertien meter hoog en met een inhoud van dertig kubieke meter. Daarvan zijn er nog twee over. De branderij was van 1500 tot 1990 in bedrijf. Het industrieel monument is tegenwoordig een museum. In een replica van het voormalige 'les- of blushuis' (het origineel verhuisde naar het Zuiderzee in Enkhuizen, NH*) laten een expositie en videofilms zien hoe kokkelschelpen uit de Waddenzee via branden en een chemisch proces in kalk veranderen. Bezoekers kunnen een kijkje nemen in de ovens. In het seizoen zijn er rondleidingen.

De natuurlijke bloembollenvelden van Nederland worden ze genoemd - de velden vol wuivende kievitsbloemen (een gespikkelde leliesoort) in de uiterwaarden van de Overijsselse Vecht, tussen Hasselt en Zwolle. Het is de enige plek in Nederland waar de kievitsbloem op grote schaal voorkomt. Dat heeft te maken met de bijzondere situatie langs het riviertje. Kievitsbloemen hebben voor de verspreiding van hun zaden hoge waterstanden nodig. En die ontstaan als hevige regenval de Overijsselse Vecht doet zwellen en stevige wind het water van het Zwartewater opstuwt. Het waterpeil tussen Hasselt en Zwolle kan dan in korte tijd anderhalve meter stijgen. Wie de bloeiende velden met kievitsbloemen wil zien, moet er snel bij zijn, want de Fritillaria meleagri, zoals de Latijnse naam luidt, bloeit hooguit veertien dagen (van half tot eind april).