Groot-ammers betekenis & definitie

Het scheelde maar een haar, of beter gezegd een veer, of de ooievaar was uitgestorven in Nederland. Vooral de jacht, hoogspanningskabels en het verdwijnen van leefgebieden eisten hun tol. In 1969 waren er in heel Nederland nog maar dertig broedparen te vinden. Daarom richtte Vogelbescherming in dat jaar het Ooievaarsdorp Liesvelt op, als onderdeel van een project om de ooievaar als broedvogel voor ons land te behouden.

Dankzij het eerste ooievaarsdorp in Nederland is de zwart-witte vogel weer een vertrouwde verschijning in het Nederlandse landschap. Er zijn meer dan 350 broedparen, waarvan rond de dertig in het Liesvelt. Het Ooievaarsdorp is te bezoeken en vormt het startpunt voor speciale ooievaarsdagtochten. Er is ook een ooievaarspad.

Streekcentrum Het Liesvelt belicht alle achtergronden van het ooievaarsdorp. Aandacht is er ook voor het leven en de natuur in de Alblasserwaard en de Vijfheerenlanden. Op het terrein is een rietmoeras gegraven en er is een griend aangeplant met tien soorten wilgen. Adres: Wilgenweg 3.

TIP: Ooievaarsbuitenstations zijn ook te vinden in Akmarijp (Fr), Alphen aan den Rijn, Eernewoude (Fr), Gorssel (G), Haastrecht, Herwijnen (G), Leek (Gr), Ommeren (G), Rossum (G), Spanga (Fr) en De Wijk (D).