Alphen aan den rijn betekenis & definitie

Het Archeon is het eerste en grootste archeologische themapark in Nederland. Aan de galg naast de middeleeuwse stadspoort bungelt een lijk. Maar wees gerust! Het is een doodgewone pop. De rol van gehangene is de enige in het Archeon die niet live wordt vertolkt. Buiten het galgenveld stikt het van de springlevende acteurs.

Deze 'Archeotolken' gaan gekleed in historische kloffies, wonen in de nagebouwde huizen en vertellen honderduit over het leven, wonen en werken van onze verre, verre voorouders. Ondertussen laten zij hun handen flink wapperen tijdens demonstraties en nuttige karweitjes.

Drie periodes uit 10.000 jaar Nederlandse geschiedenis passeren de revue: de Prehistorie (vanaf ca. 6000 jaar voor Christus), de Romeinse Tijd (rond de eerste eeuw) en de Middeleeuwen (tot de 14de eeuw). De 43 gebouwen in het themapark zijn reconstructies van de huizen, boerderijen, hutten en andere optrekjes die ooit in Nederland hebben gestaan.

De oudste nederzetting is een jachtkamp uit het Mesoliticum, zo'n 6000 jaar voor Christus, dat werd opgegraven in Friesland. Ook staan er boerderijen van de eerste boeren in Nederland, die 7400 jaar geleden in Zuid Limburg hun akkertjes bewerkten (zie ook: Esloo, L). In de prehistorische huizen smeulen vuren voor de barbecue avant la lettre. Schapen staan naast de slaapplaatsen gestald. Het ruikt er zoals in het huis van een kettingroker met gesprongen riolering.

In de nagebouwde Romeinse stad Trajectum ad Rhenum (de Latijnse naam van Alphen aan den Rijn) geen stinkende hutten, maar een herberg, pottenbakkershuis, een tempel gewijd aan Nehalennia, godin van voorspoed en geluk, en een arena, waar weliswaar geen christenen voor de leeuwen worden gesmeten, maar waar gladiatoren griezelig realistisch proberen elkaar de hersens in te slaan. Het badhuis is een replica van het grootste Romeinse thermencomplex dat in Nederland werd opgegraven, in Heerlen* (L).

De Middeleeuwen herleven in het stadje Gravendam. Er staan vijftien huizen en een klooster. Een smid, bakker, schoenmaker, chirurgijn, schrijnwerker, schaapherder, valkenier en speellieden tonen het leven en werken in Nederland tussen 900 en 1350.

Het Archeon is ook een doepark. Bezoekers kunnen varen in een boomstamkano, brood bakken, kalligraferen, kaarsen maken, een Romeinse massage ondergaan, Romeinse sporten bedrijven of fibula's maken. De thematische restaurants zijn gespecialiseerd in Romeinse en middeleeuwse gerechten. Wat te denken van bijvoorbeeld eenvoudige doch voedzame Pultes Lulianea (legionairssoep), een Potagie van Hoenre ende Poreye (kippensoep), een Pasteye van vleijs ende cruyt, calfsvleijs, borst van entvoghel (eend), wiltbraet met crakebessen (hert met preiselbeeren) of cabeliau. Adres: Archeonlaan 1.

Avifauna is de enige dierentuin in Nederland die gespecialiseerd is in vogels. Er fladderen meer dan 450 soorten rond. Ze zijn afkomstig van over de hele wereld en houden een permanente schoonheidswedstrijd. In een subtropische hal kunnen bezoekers vrij tussen de vogels wandelen. In de speeltuin van het park staat de hoogste glijbaan van Europa (30 meter). Avifauna is eigendom van het Van der Valkconcern, de grootste horecaketen in Nederland. Adres: Hoorn 65.