Enter betekenis & definitie

Grapje van de VVV: Enter is de enige plaats ter wereld die staat vermeld op het toetsenbord van elke computer.

Wie de grootste klomp ter wereld wil passen, moet wel op héél grote voet leven. De kanjer in Enter heeft namelijk de afmetingen van een uit de kluiten gewassen bootje: 403 cm lang, 171 cm breed en 169 cm hoog. De klomp staat in de Dorpsstraat, naast de kerk. Alles wat met klompen en de klompenproductie te maken heeft, is te vinden in Klompenmuseum 't Schöpke in Enter. In deze boerenschuur zijn honderden met de hand en machinaal vervaardigde klompen voor verschillende doeleinden te bewonderen, zoals een bruidsklomp, een smokkelaarsklomp, een muziekklomp en klompen om te voetballen. Klompenmakersgereedschappen worden getoond en bij demonstraties gebruikt. Adres: Hoge Brink 4.

TIP: Ook in Keijenborg (G), Sint-Oederode (NB) en in de Efteling in Kaatsheuvel (NB) staan reuzenklompen.

Aan de zomp, een platbodemschip dat vroeger op de Regge een vertrouwde verschijning was, is in Enter een compleet museum gewijd. Daar ligt de allerlaatste Enterse zomp op het droge. Er kan niet mee gevaren worden, want de Regt door Zee (uit 1870) is zwaar gehavend en zo lek als een mandje. Het platbodemschip maakte ooit deel uit van de collectie van het Nederlands Openluchtmuseum. Tijdens de Slag om Arnhem, in september 1944, viel een granaat in het schip. De ontploffing sloeg het gehele voorschip weg. Het wrak verhuisde naar Enter. Daar stond het model voor de bouw van de enige replica van een zomp. Met het schuitje kunnen boottochtjes over de Regge worden gemaakt. Vertrek vanuit het pittoreske haventje bij de Pelmolen in Rijssen.

Het Zompenmuseum toont ook de geschiedenis van de Regge. Op het riviertje voeren ooit honderden zompen. In Enter woonden rond 1700 zo'n 120 zompschippers. Zij vervoerden onder andere klompen, hout, textiel en turf. In het museum is ook een scheepswerkplaats ingericht. Adres: Hoge Brink 4.