Kaatsheuvel betekenis & definitie

Er waren eens twee kapelaans die een trapveldje en een speeltuintje aanlegden voor de buurtkinderen… Zo begint het sprookjes dat Efteling heet. In 1951 veranderde het speeltuintje in een heus attractiepark. De naam ontleende men aan de boerderij-herberg De Eersteling, die drie eeuwen daarvoor in Kaatsheuvel stond. Grote publiekstrekker was het Sprookjesbos, bedacht en ontworpen door Anton Pieck, die jarenlang zijn tekenpen en creativiteit inzette voor de Wereld vol Wonderen.

In het jaar na de opening trok de Efteling al 240.000 bezoekers.

Dat zijn er nu ongeveer drie miljoen per jaar. Daarmee is de Efteling het grootste en drukst bezochte attractiepark van Nederland. Het is ook internationaal een topper, getuige de vele onderscheidingen die het park ontving, waaronder de Pomme d'Or (1972) en de Applause Award (1992) voor het mooiste en beste attractiepark ter wereld.

Het Sprookjesbos bleek een solide wieg voor alles wat later volgde, bijvoorbeeld de Indische Waterlelies (naar een sprookje van de Belgische koningin Fabiola), het Spookslot, de Python, schipschommel de Halve Maen, de wildwaterbaan Piranha, de Bob, Fata Morgana, Pagode, Het Volk van Laaf, de houten achtbaan Pegasus, Droomvlucht, Villa Volta, Vogel Rok (met een spanwijdte van 22 meter en een hoogte van negen meter de grootste vogel in Nederland) en al die andere bekende attracties. De laatste jaren krijgt ook het sprookje weer steeds meer aandacht. Het park biedt verder onder meer de grootste zitbank van Nederland (6x3x3,5 meter en compleet met geldautomaat van Dé Bank), de oudste Nederlandse carrousel (uit 1866) en natuurlijk Holle Bolle Gijs, de eerste sprekende prullenbak in de wereld.

Met zijn uitnodigende bromstem 'Papier hierrrrr…' zorgt hij er sinds 1958 voor dat de Efteling netjes blijft. De olijke veelvraat heeft inmiddels assistentie gekregen van negen familieleden. Samen verorberen ze bijna duizend kubieke meter papier per jaar. Holle Bolle Gijs spreekt inmiddels ook drie vreemde talen, want de Efteling exporteerde het idee naar tientallen attractieparken in Duitsland, Frankrijk en Amerika.

De Efteling maakte ook een uitstapje buiten het sprookjesland, met de bouw van het Efteling Hotel (120 kamers, waaronder tien themakamers) en de aanleg van het Efteling Golfpark (6282 meter, 18 holes).