Drimmelen betekenis & definitie

De Sint-Elizabethsvloeden in 1404, 1421 en 1424 en de Allerheiligenvloed in 1570 (25.000 doden) zijn de grootste overstromingsrampen uit de Nederlandse geschiedenis. Vooral de watersnood in 1421 zette de Biesbosch blijvend onder water. Het uitgestrekte moerasgebied is het grootste Nationale Park van Nederland (7100 ha).

Het bestaat uit een Hollands en een Brabants deel. Het Biesbosch Informatiecentrum in Drimmelen duikt in de waterrijke natuur van het uitgestrekte moerasgebied en toont onder meer de invloed van het wegvallen van eb- en vloedbewegingen na de afsluiting van het Haringvliet (in 1970). Om het allemaal heel duidelijk te maken, kunnen bezoekers eigenhandig het waterniveau veranderen op een grote maquette van het natuurgebied. Ook andere natuurkrachten zijn te regelen, zoals wind en de watertoevoer door de grote rivieren. Daarnaast toont het centrum de planten en dieren die in het Nationale Park leven.

Er zijn enkele typische stukjes Biesbosch nagemaakt, compleet met vissen, planten en slikplaten. Adres: Biesboschweg 4.

TIP: Zie voor meer informatie: Bezoekerscentrum De Hollandsche Biesbosch in Dordrecht (ZH) en het Biesboschmuseum/Griend- en Rietcultuur in Werkendam.

Drimmelen heeft de grootste (uitgegraven) jachthaven van West-Europa. Er is plaats voor meer dan duizend jachten. Watersporters vinden er ook zeilscholen en verhuurders van zeil-, roei-, motorboten en kano's.