Doorn betekenis & definitie

De Duitse ex-keizer Wilhelm II was zonder twijfel de bekendste 'asielzoeker' van Nederland. In 1918 vluchtte hij naar ons land. En hij kwam niet met lege handen. Er waren 59 treinwagons nodig, om de complete inventaris uit de keizerlijke paleizen van Berlijn en Potsdam naar Nederland te verhuizen. Na een logeerpartij van anderhalf jaar in kasteel Amerongen betrok de keizer in 1920 zijn definitieve ballingsoord, kasteel Huis Doorn. Tot aan zijn overlijden, in 1941, doodde hij de tijd met onder andere houthakken. Zijn stoffelijk overschot rust in een mausoleum in het park.

Het vorstelijke verbanningsoord op de Utrechtse Heuvelrug is nu een museum vol kunstschatten en andere waardevolle voorwerpen. De grote zaal, de twaalf meter hoge galerij, eetkamer, bibliotheek, slaapkamers, keuken en andere vertrekken zijn volledig ingericht, met onder andere gobelins, uurwerken, schilderijen, meubelen, uniformen, zilver en de wereldberoemde collectie snuifdozen en horloges van Frederik de Grote.

Rond het kasteel ligt een fraai park met bos, oranjerie, rosarium en een tuin die eind 19de eeuw opnieuw is ingericht. Maar er zijn nog restanten te zien van het oorspronkelijke ontwerp uit de 17de en 18de eeuw. De voormalige stallen doen dienst als theeschenkerij. In het park bevindt zich een van de oudste ijskelders van Nederland. De ruimte, die vroeger met het ijs uit de vijvers maandenlang koel bleef, is enkele malen per jaar te bezichtigen. Adres: Langbroekerweg 10.

TIP: Het voormalige Keizerlijk Rosarium van kasteel Huis Doorn is omgetoverd tot een klein, maar leuk recreatiepark met de voor de hand liggende naam Het Rosarium. Adres: Molenweg 4.

Het Von Gimborn Arboretum is met een oppervlakte van 27 hectare en 4500 verschillende naald- en loofbomen het grootste Arboretum van Nederland. Het werd in 1924 gesticht door inktfabrikant Max von Gimborn en is in alle seizoenen mooi. Enkele b(l)oeiende hoogtepunten: magnolia's (april), rododendrons (mei), heide (september) en herfstkleuren (september/oktober). Adres: Vossensteinsesteeg 8.