Amerongen betekenis & definitie

Kasteel Amerongen, gebouwd in de periode 1674-1680, is een topper. Een Top 100-monument zelfs. Het kasteel bezit een unieke dubbele toegangsbrug. Het 17de-eeuwse interieur is grotendeels intact en te bezichtigen, want het goed gelukte kasteel biedt tegenwoordig onderdak aan een museum. De collectie bestaat uit meubilair, wandtapijten, schilderijen, wapens en porselein. Ook de tuin en het park met vormbomen en een rosarium zijn een bezoek waard.

Na zijn vlucht uit Duitsland logeerde keizer Wilhelm II anderhalf jaar in kasteel Amerongen, voordat hij verhuisde naar zijn definitieve ballingsoord, kasteel Huis Doorn*. Adres: Drostestraat 20.

Amerongen was van 1640 tot 1965 het centrum van de tabaksteelt in Nederland. Die is weliswaar in rook opgegaan, maar het Tabaksmuseum aan de Burg. Jhr. H. v.d. Boschstraat 46 houdt de herinnering brandend. Een voormalige droogschuur is ingericht als tabakswerkplaats, met foto's, documenten, voorwerpen en een woonkamer met keuken van een tabakstelersgezin. In de museumtuin groeien tabaksplanten.

TIP: Ook in Historisch Museum Het Kleine Veenloo, Markt 10 in Veenendaal kunnen de bezoekers veel opsteken over drie eeuwen tabaksteelt in Nederland. Over de Utrechtse Heuvelrug is een speciale Tabaksroute uitgezet.

Bij kasteel Amerongen en NS-station Driebergen starten ANWB-fietsroutes van 42 en 29 kilometer langs de meer dan honderd kastelen, buitenhuizen en landgoederen op de Stichtse Lustwarande, zoals de Utrechtse Heuvelrug ook wordt genoemd. In de zomer zijn er Lustwarande-excursies onder leiding van een gids. Paviljoen Beerschoten, De Holle Bilt 6, De Bilt, wijdt een tentoonstelling aan het lustoord.