Delfzijl betekenis & definitie

Commissaris Maigret is een rasechte Fransman. Een Parijzenaar. Maar zijn wortels liggen in Noordoost-Groningen. In Delfzijl. De rustige en vriendelijke speurder ontsproot aan het brein van de schrijver Georges Simenon, toen deze in 1927 met zijn zeilboot in de Groningse havenstad lag.

Delfzijl diende daarom ook als decor voor de eerste Maigret-roman, getiteld Un crime en Hollande (1930). De beroemde speurder duikt in de zaak van een Franse professor, die in Nederland gastcolleges geeft en wordt verdacht van moord op zijn gastheer, de directeur van de Zeevaartschool in Delfzijl. Treffend schetst Simenon het Hollandse landschap en de propere Nederlanders.

Aan het Jaagpad in Delfzijl staat een standbeeld van commissaris Maigret. Natuurlijk met zijn onafscheidelijke pijp.

Het Eemshotel aan de Zeebadweg is het enige hotel in Nederland dat op palen in zee staat. Het heeft twintig kamers en is te bereiken via een loopbrug. Het Eemshotel kijkt uit op de Duitse kust en op het drukke scheepvaartverkeer van en naar de Eemshaven, waar elk jaar zo'n 3,5 miljoen ton aan goederen wordt verscheept. Een van de modernste radarinstallaties ter wereld loodst zelfs schepen van 370 meter lengte moeiteloos naar de aanlegsteigers van de vierde haven van Nederland.

Waterattractie Aquariom heeft een schelpenexpositie die volgens kenners uniek is in West-Europa. De schelpen zijn afkomstig uit alle wereldzeeƫn en variƫren in grootte van een paar millimeter tot een doorsnede van een meter. In een groot aquarium zwemmen alle vissoorten die in de Noordzee voorkomen. Het zeeaquarium is ondergebracht in een bunker uit de Tweede Wereldoorlog. Verder is er een Maritiem Museum, dat de historische ontwikkeling van de haven van Delfzijl uit de doeken doet, alsmede een Geologie- en Archeologiemuseum met bodemschatten uit de omgeving van Delfzijl. Blikvanger is het meest noordelijk gevonden hunebed van Nederland. Het is 5400 jaar oud. Het Aquariom is niet alleen leerzaam, het is ook leuk. Het biedt namelijk een speelpaleis, verkeerspark, rondvaarten en een aantal andere speelattracties, in totaal achttien. Adres: Zeebadweg 3.