Dalfsen betekenis & definitie

In 1715 bleekt Rembrandts meesterwerk De Nachtwacht te groot om er een wandje in het stadhuis op de Dam in Amsterdam mee te behangen. Dus zetten malloten het mes in het meesterwerk. Drie van de 33 figuren verdwenen voorgoed uit beeld. Ook aan de bovenkant sneuvelde een strook. In zijn hemels atelier draaide Rembrandt zich die dag waarschijnlijk vol walging een paar keer om.

Maar de goddelijke schilder kan weer glimlachen, want Jan van der Horst maakte in 1985-1990 de enige exacte kopie van De Nachtwacht. Op ware grootte, inclusief het deel dat in de 18de eeuw zo bruut is geamputeerd. De amateur-kunstenaar schilderde het 3,90 bij 4,80 meter grote doek in zijn woonkamer. Een aannemer sloopte de schoorsteen weg, verbouwde de vide en freesde een brievenbus in de buitenmuur, om het doek eerst naar binnen en vijf jaar en twee maanden later weer naar buiten te kunnen schuiven.

De unieke kopie van Het schuttersgilde van kapitein Frans Banning Cock en zijn luitenant Willem van Ruytenburg, zoals de zondagse naam van het wereldberoemde schilderij luidt, is nu elke dag te bewonderen in Expo Madri'. Het mooiste compliment kreeg Jan van der Horst van een suppoost van het Rijksmuseum. De man stond vele jaren naast De Nachtwacht en kende dus alle details. Hij stelde vast dat dit de eerste kopie is waar het 'draaivoetje' op staat. De punt van de rechterschoen van Banning Cock is namelijk altijd naar de kijker gericht. Hij beweegt mee als je erlangs loopt. Een grapje van Rembrandt. Adres: Tolhuisweg 5.