Borculo betekenis & definitie

In Borculo staat het enige museum dat geheel gewijd is aan een stormramp. Het houdt de herinnering levend aan de 'cycloon' die op 10 augustus 1925 een deel van het stadje verwoestte. Er vielen vier doden en tientallen gewonden. Tweeduizend mensen raakten dakloos. Honderden stuks vee kwamen om.

Koningin Wilhelmina en de toen 16-jarige prinses Juliana brachten een bezoek aan het zwaar geteisterde gebied, om de bevolking een hart onder de riem te steken. Om de slachtoffers te helpen werd spontaan een landelijke inzamelingsactie op touw gezet. Binnen enkele dagen stroomde drie miljoen gulden binnen - ruim voldoende om Borculo te herbouwen. Opzij van de kerk, die in 1925 vrijwel geheel werd verwoest, staat een beeld dat ter gelegenheid van de zestigste herdenkingsdag van de stormramp is gemaakt.

Twee jaar na de stormramp was het opnieuw raak. Oost-Gelderland en het aangrenzende deel van Overijssel werden toen getroffen door de zwaarste windhoos ooit in Nederland geregistreerd. Er vielen tien doden. De materiƫle schade was het grootst in Neede. Talloze boerderijen, woningen en fabrieken werden verwoest. Hevige slagregens zorgden voor ernstige wateroverlast. De windhoos tilde zelfs een locomotief uit de rails.

TIP: Het Stormrampmuseum deelt de voordeur met het Brandweermuseum. Het toont brandspuiten, brandweerauto's en andere brandbestrijdingsmiddelen vanaf 1630. Op afspraak kan een rondrit worden gemaakt met een antieke brandweerauto - eventueel te combineren met een boottochtje met de Berkelzomp. Het is een replica van de platbodem die vroeger als handelsvaartuig werd gebruikt op de rivier de Berkel. In het zomerseizoen worden ook vanuit Almen, Doesburg, Eibergen en Lochem tochten met de Berkelzomp georganiseerd.

Ondanks de terreur van de iepenspintkever houdt een uit de kluiten gewassen iep op het landgoed Beekveld al meer dan 170 jaar stand. Deze fladder- of steeliep, zoals de officiƫle soortnaam luidt, is 34 meter hoog en meer 6 meter in omvang. Het is daarmee de dikste en oudste iep van Nederland. De gigant staat aan de Heurne in de buurt van boerderij Heyink. Ook de rest van het 385 ha grote Beekvliet (tussen Barchem en Borculo) is een wandelbezoek meer dan waard.