Het toppunt van Nederland

Aad Struijs (2002)

Gepubliceerd op 30-07-2018

Bolsward

betekenis & definitie

De Friese Bierbrouwerij afficheert zichzelf als de kleinste brouwerij van Nederland. En dat hebben ze niet bedacht toen ze een flinke slok op hadden, want het is er inderdaad klein. In een voormalige zuivelschool worden op traditionele en ambachtelijke wijze acht verschillende soorten speciaal bier gebrouwen. Omdat de brouwer vindt dat zijn hemelse gerstenat een standbeeld verdient, koos hij als merknaam Us Heit, Fries voor Onze Vader. De naam van het allemachtig lekkere bier verwijst niet naar de Almachtige, maar naar de eerste Friese stadhouder Graaf Willem Lodewijk (1684-1620). Die was zo populair dat de Friezen hem vertederd Us Heit noemden. Een standbeeld van de vaderfiguur staat voor het Stadhouderlijk Hof in het centrum van Leeuwarden. Het graf van de graaf bevindt zich een eindje verderop, in de Grote Kerk.

De Friese Bierbrouwerij is vijf dagen per week te bezoeken (niet op woensdag en zondag). Bezoekers krijgen uitleg over de geschiedenis van het bier en het brouwproces. Na afloop wordt natuurlijk een glaasje bjusterbaarlik bier ut Fryslân getapt. Een Us Heit Buorren Bier bijvoorbeeld, of een Frysk Bier. En wat te denken van een Nuchtere Heit? In de brouwerij is ook een bescheiden Biermuseum. Adres: Snekerstraat 43.

In Bolsward wordt Berenburg, de bekendste kruidenbitter van Nederland, gedistilleerd. Tijdens rondleidingen in de distilleerderij wordt duidelijk gemaakt hoe Sonnema erin slaagt 71 kruiden in een fles Berenburg te verwerken. Een bezoekerscentrum vertelt de geschiedenis van it nasjonale slokje, dat zijn oorsprong vindt in de Friese herbergen. Iedere herbergier brouwde zijn eigen kruidendrank volgens een geheim recept. Ook Fedde Sonnema was zo'n herbergier. Eigenhandig plukte hij de kruiden die nodig waren. Maar zijn stevige, donkerbruine kruidendrank werd zo populair dat Sonnema besloot de ingrediënten voortaan te kopen bij Hendrik Beerenburg. Deze Amsterdamse kruidenspecialist stelde alle afnemers wel de eis dat zij hun drankje 'Beerenburg' noemden. Fedde Sonnema kwam daar gedeeltelijk aan tegemoet. Hij schrapte één letter uit de naam. Vandaar: Sonnema Berenburg. Adres: Stoombootkade 12.