Aad Struijs

Auteur "Het toppunt van Nederland"

Gepubliceerd op 30-07-2018

Bergen op zoom

betekenis & definitie

Bergen op Zoom was in de 16de eeuw een rijk en belangrijk handelscentrum. Om de welvaart aan iedereen te tonen lieten de Heren (later de Markiezen) van Bergen op Zoom tussen 1485 en 1532 Het Markiezenhof bouwen. Het is een van de mooiste en voornaamste laatgotische stadspaleizen van West-Europa.

De fameuze Mechelse bouwmeester Anthonis Keldermans tekende het ontwerp. Opvallend zijn het gesmede ijzeren traliewerk voor de vensters, dat het paleis tegen diefstal en vernieling moest beschermen, de gotische galerij met een uniek spitsbooggewelf, een sierlijke patio in renaissancestijl en de toren met zijn kenmerkende uivormige bekroning.

Aan het begin van de 18de eeuw werd een deel van de woonvleugel gemoderniseerd door de toenmalige markies François de la Tour d'Auvergne. Deze liet ook de grote tuin opnieuw aanleggen, maar nu in Franse stijl. Het geheel leidde tot een bijzonder smaakvolle combinatie van 16de-eeuwse laatgotiek en 18de-eeuws classicisme. Het weinige dat nog aan de oorspronkelijke inrichting herinnert, is de monumentale Christoffelschouw, een 15.000 kilo wegend meesterwerk uit 1521. Het is zonder twijfel de fraaiste gotische schoorsteen in Nederland. Het Markiezenhof is zo uniek en zo gaaf bewaard gebleven, dat het een plaats kreeg in de Monumenten Top 100.

Het Markiezenhof is tegenwoordig een museum met monumentale stijlkamers, schilderijen, porselein, wandtapijten, meubilair en gebruiksvoorwerpen. Ook de geschiedenis van de stad Bergen op Zoom en van het Bergse aardewerk komen aan bod. Er is onder meer een pottenbakkerswerkplaats te zien. Omdat in Bergen op Zoom de thuisbasis is van een groot aantal kermisfamilies, toont het museum ook een omvangrijke kermisverzameling, met zowel miniaturen van kermisattracties als originele onderdelen van draaimolens en luchtschommels. Adres: Steenbergsestraat 8.

Aan het einde van de 14de eeuw, dus bijna honderd jaar voordat Columbus Amerika ontdekte, opende aan de Grote Markt herberg De Draak zijn deuren. Het is de oudste nog bestaande herberg in Nederland. Tegenwoordig is het een luxueus hotel, ondergebracht in vier statige, historische panden, die elk een uitgesproken identiteit hebben en zijn gerestaureerd in de laatmiddeleeuwse stijl. Hotel & Residence Mercure De Draak heeft 51 kamers, waaronder drie suites en twee bruidskamers. Verder zijn er vergader- en ontmoetingszalen, met als pronkstuk de Markiezenzaal, die zijn adellijke afkomst alle eer aandoet. Reeds in de 15de eeuw belegden welgestelde Engelse kooplieden hier hun bijeenkomsten. Adres: Grote Markt 36-38.

In Bergen op Zoom - pardon, Krabbengat - weten ze wat carnaval vieren is. Ter gelegenheid van het drie dagen durende zottenfeest wordt de Sint-Gertrudiskerk in carnavaleske kleren gehesen en verandert zo in de grootste pop van Nederland. De torenhoge reus heet Peperbus. Dat is ook de bijnaam van de Sint-Gertrudiskerk.