Berkel-enschot betekenis & definitie

Alleen bieren die binnen de muren van een trappistenabdij volgens oude tradities worden gebrouwen, mogen zich sieren met de naam Trappist. De enige trappistenbrouwerij in Nederland is De Schaapskooi in het Trappistenklooster Onze-Lieve-Vrouwe van Koningshoeven.

Het is een van de zeven trappistenbrouwerijen in de wereld. Daarvan staan er vijf in Belgiƫ: Chimay, Orval, Rochefort, Westmalle en Westvleteren. Een speciaal logo siert de etiketten van deze trappistenbieren. Het geeft het onderscheid aan tussen de echte trappistenbieren en de zogeheten abdijbieren.

In De Schaapskooi brouwen de paters Trappisten sinds 1884 het befaamde en stevige trappistenbier La Trappe. Dat gebeurt volgens oude receptuur en op ambachtelijke wijze, dus met veel liefde voor het brouwersvak, met veel geduld, gedrevenheid en in alle eenvoud. Er worden uitsluitend natuurlijke ingrediƫnten gebruikt. Voor de paters Trappisten begint de dag vroeg. Al om zes uur 's ochtends is er leven in de brouwerij. Bezoekers zijn elke dag vanaf 10.30 uur (zondag 12.30 uur) welkom voor een rondleiding. De abdij zelf is niet te bezoeken. De brouwerij is het vertrek- en aankomstpunt van de bewegwijzerde La Trappe Fietsroute. De tocht is 36 kilometer lang en eventueel uit te breiden met een lus van 28 kilometer. Adres: Eindhovenseweg 3.