Balloo (dr) betekenis & definitie

Om te voorkomen dat gras de grote stille heide overwoekert, graast op het Balloërveld de grootste schaapskudde van Nederland. De zevenhonderd natuurlijke grasmaaiers (vroeger waren het er zelfs duizend) is elke woensdag en zondag om 16 uur te zien in de schaapskooi naast het Informatiecentrum Balloërveld aan de Crabbeweg 2.

In de periode half november-half april leidt de herder zijn kudde elke avond naar de kooi. Dat levert een fotogeniek schouwspel op. Buiten die periode brengen de schapen de nacht op de heide door. Een bord bij de ingang vermeldt waar de kudde te vinden is. Op de drie woensdagen na de langste dag (21 juni) gaan de schapen naar de kapper. Het scheren gebeurt tussen 13 en 16 uur. Info bij de herder: 06-29431259.

Het Informatiecentrum Balloërveld voorziet de kudde van een toelichting. Aandacht is er ook voor de sporen van het prehistorische verleden in het gebied, zoals grafheuvels, celtic fields (omwalde akkertjes uit de ijzertijd) en karrensporen van de vroegere Hessenwegen (handelsroutes). Open: mei-nov dag 9-18, dec-apr alleen zondag. Info: 0592-243760 ('s avonds).