Encyclopedie voor Zelfstudie

drs. L.A. Beeloo (1981)

Gepubliceerd op 24-03-2021

Cacao

betekenis & definitie

(oorspronkelijk Mexicaans woord), uit de gerooste en ontvette zaden van de cacaoboom bereid poeder en de daaruit bereide drank. De zaden bevatten het aan de coffeïne verwante theobromine, dat de zenuwen zwak prikkelt.

Daar echter in de zaden en in de drank ook nog vet, eiwit en zetmeel voorkomen, en men voorts aan de drank nog melk en suiker toevoegt, is de cacao een waardevol voedingsmiddel. De zaden of bonen zijn in het begin bitter. Na enige tijd gefermenteerd te zijn krijgen ze een milde smaak. In fabrieken worden ze geroost en tot poeder vermalen. Daarna perst men het vet eruit, dat voor zalven, pommade en zeep gebruikt wordt. Wat er overblijft, wordt opnieuw tot poeder vermalen en komt als cacaopoeder in de handel. Hieruit bereidt men onder toevoeging van suiker, vanille, melk, noten, enz., de verschillende soorten van chocolade.