XYZ van Amsterdam

J. Kruizinga, Gerrit Vermeer (2002)

Gepubliceerd op 22-06-2018

Vroom & Dreesmann

betekenis & definitie

Vroom & Dreesmann, dit concern, dat in Nederland de grootste warenhuisketen exploiteert, is in de jaren tachtig van de 19de eeuw in Amsterdam ontstaan. Basis was de vriendschap tussen W.H. Vroom en A.C.R. Dreesmann, die in 1883 ook zwagers werden. Zij hadden ieder een manufacturenwinkel in A., respectievelijk op de hoek van de Keizersgracht en de Leliegracht (later op de Wittenburgergracht 9) en in de Rozenstraat 143-145/Tweede Rozendwarsstraat 24 in de Jordaan.

Zij besloten voor gezamenlijke rekening een manufacturenhandel te openen in het pand Weesperstraat 10 (1887). Op de Vijzelgracht 21 begonnen ze een tweede zaak (1889), nadat ze al besloten hadden om ook hun eigen winkels in de combinatie onder te brengen. Dat werd op 1 jan. 1890 een feit. Een jaar later kwam er een nieuwe vestiging tot stand in de Utrechtsestraat 136. In 1894 werd er een nieuw filiaal in de Reguliersbreestraat geopend, maar op dat moment hadden Vroom en Dreesmann ook al zaken buiten A., te weten in Rotterdam (1892) en Den Haag (1893). In het begin van de 20ste eeuw werd uitbreiding van de zaak in de Reguliersbreestraat steeds dringender. De eigenaars van de belendende percelen vroegen voor hun panden echter zulke hoge prijzen dat van de uitbreiding werd afgezien. Besloten werd toen, de Boompjeskerk* in de Kalverstraat te kopen, op welke plaats Vroom & Dreesmann het eerste echte warenhuis opende. De opening vond plaats op 5 okt. 1912. Voor de kleinere zaken was in de nieuwe handelsformule geen plaats meer.

In de jaren twintig werd een warenhuis in de Bilderdijkstraat geopend. Na de Tweede Wereldoorlog volgden zaken in Nieuw-West (Bos en Lommerweg) op 3 nov. 1956 en A.- Noord (Buikslotermeerplein) op 5 sept. 1972. Het hoofdkantoor van Vroom & Dreesmann was in de eerste zeventig jaar van de 20ste eeuw gevestigd in de percelen Prinsengracht 305 en 307. In het begin van de jaren zeventig werd een nieuw hoofdkantoor geopend aan de Spaklerweg 52. De vestiging in de Kalverstraat werd na een vernieuwingsproces, dat vier jaar duurde, op 9 sept. 1982 door mevr. J.C. Polak-van 't Kruys, echtgenote van burgemeester Polak*, heropend. In 1994 begon opnieuw een ingrijpende renovatie, die tien maanden duurde en twintig miljoen gulden kostte. In 1995 ging de laagbouw aan de overkant tegen de vlakte. Pi de Bruijn ontwierp het winkelcentrum en appartementencomplex de Kalvertoren* op het terrein dat bekend stond als de Vendexdriehoek*.