XYZ van Amsterdam

J. Kruizinga, Gerrit Vermeer (2002)

Gepubliceerd op 22-06-2018

Weesperstraat

betekenis & definitie

Weesperstraat - Zoals de Haarlemmerstraat, Leidsestraat* en Utrechtsestraat* was ook de Weesperstraat een van de radiaalwegen in de grote stadsuitleg. De straat ontwikkelde zich tot een woon-winkelstraat, maar dan met een typisch joodse allure. Het wegvoeren van de merendeels joodse bewoners tijdens de Tweede Wereldoorlog en de daaropvolgende houtroof in de verlaten huizen van de joden zorgden ervoor dat de Weesperstraat er na de oorlog uitzag als een zwaar gehavend gebit.

Het wederopbouwplan-Weesperstraat en de aanleg van de metro* hebben voor een totaal ander straatbeeld gezorgd. De oostzijde van de vernieuwde Weesperstraat was het eerst gereed met als voornaamste beeldbepalende elementen het gebouw Metropool* en het studentenhuis. De overkant, de westzijde van de straat, werd pas in de loop van de jaren 1993-1995 volgebouwd.

LIT. Meyer Sluyser, Er groeit gras in de Weesperstraat, 1962; id., Voordat ik het vergeet, Als de dag van gisteren, Hun lach klinkt van zo ver, 1962; id., A'dam je hebt een zoute smaak, 1964; M.L. Snijders, Joden van Amsterdam, 1958; Piet Bakker e.a., Een buurt wordt bijgezet, 1959; ir. M.G.W. Schiphouwer, Bestemmingsplan Weesperstraat-Amstel, O.A. 1969, 273; Yvonne Simons, Monnie Valvekens, avondwinkelier uit roeping, O.A. 1992, 92.