Kruizinga, Jaap - Jaap Kruizinga (1913-1996), selfmade stadshistoricus, werd geboren in de Watergraafsmeer in een vroom, gereformeerd gezin. Zijn liefde voor A. was groot, hij wilde alles weten. Kruizinga werd in 1934 onderwijzer. Een van zijn leerlingen was Kareltje Appel, kapperszoon uit de Dapperbuurt*. Boeken vol schreef Kruizinga: over de Watergraafsmeer, Kattenburg* en de bruggen* van Amsterdam.
Tijdens de Tweede Wereldoorlog zat hij 76 dagen gevangen in het Huis van Bewaring aan de Weteringschans. In die dagen schreef hij op wc-papiertjes zijn eerste boek, "Roetje, het gevangeniskatje". Er volgden vele publicaties daarna, waaronder acht boeken over de Watergraafsmeer. Steeds vaker dook zijn naam op in Ons Amsterdam*. Hij was ook een van de oprichters van de Vereniging voor Heemkennis Ons Amsterdam en voorzitter daarvan van 1957 tot 1981. In 1975 ontving hij de Gouden Speld* van de stad Amsterdam. In 1995 verscheen zijn levenswerk "Het XYZ van Amsterdam"*, een stadsencyclopedie. Kruizinga overleed kort na verschijning ervan.
LIT. Peter-Paul de Baar, Een wandelende encyclopedie, O.A. 1996, 24; Corrie Verkerk, Stadsgezichten; honderd grote Amsterdammers uit de twintigste eeuw, Het Parool 1999.