XYZ van Amsterdam

J. Kruizinga, Gerrit Vermeer (2002)

Gepubliceerd op 22-06-2018

Industrieschool voor vrouwelijke jeugd

betekenis & definitie

Industrieschool voor vrouwelijke jeugd - De Industrieschool voor vrouwelijke jeugd werd opgericht na voorbereidend werk van Anna Maria Margaretha Storm-Van der Chijs, een predikantsweduwe. De school werd op 2 nov. 1865 geopend in een huis aan de Herengracht 2, hoek Brouwersgracht ("buurt SS 244"). De school was in twee afdelingen gesplitst, voor meisjes uit de gegoede burgerij en voor die van de behoeftigen. In juli 1867 werd

een ruimer gebouw betrokken in de Kerkstraat 256 bij de Vijzelstraat. Een jaar later werd het standsverschil opgeheven en in 1870 werd een tweede huis naast het reeds bestaande in gebruik genomen. In 1873 vond de instelling van een avondschool voor handwerken plaats. Een nieuw schoolgebouw aan de Weteringschans 31 kwam in 1881 gereed o.l.v. architect A.L. van Gendt*. De ingang was aan de Zieseniskade en dit bleef zo tot op de huidige dag. Door toename van het aantal leerlingen, ontstaan door verlenging van de leerplichtige leeftijd, werd in de Lepelkruisstraat een hulpgebouw betrokken. De school kreeg in 1945 het verzoek een vlag te vervaardigen met het A'damse wapen en het devies* Heldhaftig, Vastberaden, Barmhartig, ontworpen door de graficus Pam Rueter.

Op 18 dec. 1947 kon deze vlag aan de gemeente worden aangeboden. In 1950 werd het gebouw aan de Weteringschans met een derde verdieping verhoogd. In 1959 kreeg het bestuur de beschikking over de eerste openbare Nijverheidsschool aan het Hortusplantsoen. Een derde school aan de Wilhelmina Druckerstraat 3 in Slotervaart kon in 1963 in gebruik worden genomen. De school aan de Weteringschans 31 heet nu Academie De Schans, scholengemeenschap voor Beroepsonderwijs met MHNO, de school aan het Hortusplantsoen 1a werd School voor Beroepsonderwijs HNO De Hortus en de derde school werd School voor Beroepsonderwijs HNO "Anna Maria Storm-Van der Chijs". Door de invoering van de mammoetwet werden al deze scholen ingevoegd bij het voorbereidend beroepsonderwijs.

LIT. M. Ree, De Industrieschool voor vrouwelijke jeugd, O.A. 1970, 218.