XYZ van Amsterdam

J. Kruizinga, Gerrit Vermeer (2002)

Gepubliceerd op 22-06-2018

Effectenbeurs

betekenis & definitie

Effectenbeurs - Op 17 mei 1876 werd de Vereeniging voor den Effectenhandel opgericht. In 1878 betrok zij een klein gebouw in de Warmoesstraat*, in afwachting van de beslissing op haar verzoek een galerij in de Beurs* van Zocher te mogen betrekken. Maar die toestemming werd niet verkregen, omdat de gemeente plannen had voor de bouw van een nieuwe beurs, die er echter pas in 1903 kwam: de Beurs* van Berlage. Een gedeelte van dat gebouw werd voor de effectenhandel gereserveerd, maar reeds in 1909 ontstond behoefte aan meer ruimte. De Dienst der Publieke Werken ontwierp toen een gebouw, maar dat was te duur voor de vereniging en deze ging er daarna toe over 26 percelen aan te kopen in de Beursstraat en de Warmoesstraat, waaronder het Bible-hotel*.

Daar werd de nieuwe Effectenbeurs gebouwd. Op 2 jan. 1914 werd deze nieuwe beurs in gebruik genomen (architect Jos.Th.J. Cuypers*). Bij de voor de bouw gesloopte huizen was aan de Warmoesstraatzijde ook het huis waar Vondel* waarschijnlijk gewoond had, waaraan een klein beeld met onderschrift herinnert. Sinds 1988 is er geen effectenvloer meer, omdat de effectenhandel uitsluitend schermenhandel is. Slechts de hoekmannen waren voorlopig nog fysiek aanwezig. De vrijgekomen ruimte werd benut voor de optiebeurs*, want in hetzelfde jaar verhuisde de optiebeurs van het Rokin naar het gebouw van de Effectenbeurs (Beursplein 5). De beursvloer is toen voorzien van de nieuwste electronische apparatuur. In 2001 verdwenen ook de 700 beursmensen van de beursvloer. Zij doen nu hun zaken via hun computer.

LIT. J.G.N. de Hoop Scheffer, Amsterdamse Effectenbeurs een halve eeuw in eigen gebouw, O.A. 1964, 34; Ellinoor Bergvelt, De beurs van Amsterdam, O.A. 1975, 10; J.H. Kruizinga, In Amsterdam maakt de Beurs geschiedenis, O.A. 1976, 98.