XYZ van Amsterdam

J. Kruizinga, Gerrit Vermeer (2002)

Gepubliceerd op 22-06-2018

Bisschop

betekenis & definitie

Bisschop - Het hoekhuis Dam-Damrak, dat eeuwenlang een gevelsteen gedragen heeft, voorstellende Sinterklaas* met zijn mijter, staande naast een kuip, waarin drie kindertjes. Dat is de voorstelling van een oude legende. Vanouds heette dit huis, dat al in 1604 met deze gevelsteen afgebeeld wordt, "Thuys genaempt Sinter Claes". Het huis is in de loop van de eeuwen herhaalde malen verbouwd. Het behield, toen er het filiaal van een bank werd gevestigd, die mooie oude gevelsteen.

De steen is in 1934 geplaatst boven de deur aan de Dam nr. 3. In 1962 is de steen gepolychromeerd. leder jaar wordt bij de intocht van Sinterklaas door hem een ruiker bloemen aan zijn stenen afbeelding gebracht. Sint Nicolaas was vanouds de patroonheilige van A. In de tweede helft van de 19de eeuw is er een tapperij gevestigd geweest, café Bisschop geheten en genoemd naar de kastelein H.J. Bisschop, die in 1878 overleed. In 1928 werd het gebouw wegens bouwvalligheid gedeeltelijk afgebroken, waarbij het onderstuk werd dichtgetimmerd en beplakt met reclame.

In 1933 werd het restant met twee ernaast gelegen panden aan het Damrak tot aan de Valksteeg gesloopt. Het tegenwoordige pand werd gebouwd in 1934 (architect Jan Gratama, 1877- 1947) als filiaal van de Incassobank*. Het levensgrote beeld van St. Nicolaas bevond zich tot de sloop in 1928 in een nis aan de gevel Damzijde. Nu staat het beeld na omzwervingen sinds 1990 in de hal van de tegenwoordige ABN Amro-bank op deze plaats.