Bickerseiland - Een van de drie Westelijke Eilanden*, eens paradijs van de kunstschilders, eiland van pakhuizen, oude werven en kleine industrieën. Het werd omstreeks 1615 aangeplempt in het IJ en in 1631 opgekocht door Jan Bicker*. Hij liet er tientallen woon- en pakhuizen bouwen en voor zichzelf een huis met een hoge toren, vanwaar uit hij het IJ met de schepen kon overzien. Alles op het eiland spreekt nog van de grote Bicker, wiens dochter later met Johan de Witt trouwde. Er zijn een Grote en een Kleine Bickersstraat, een Bickersgracht en er zijn nog pakhuizen die aan Bickers tijd herinneren en mooie gevels.
Na het overlijden van Jan Bicker wist het stadsbestuur de grond in handen te krijgen, de opstallen echter niet. Industriële activiteiten die niet meer in het centrum van de stad werden gedoogd, werden naar dit eiland verdreven, samen met de bijbehorende arbeiders. Het woonhuis van Bicker werd in het jaar 1700 gesloopt. Op de Bickersgracht herinneren de gevelstenen* en huizennamen aan de oude scheepswerven die hier eenmaal waren. Het eiland, sinds de aanleg van de spoordijk naar Haarlem eigenlijk een schiereiland, was eveneens rijk aan visrokerij- en, zoutketen, teerkokerijen, enz. Een grote bedrijvigheid moet hier geheerst hebben, schilderachtig moet het eiland toen ook al zijn geweest. Gedurende de oorlogsjaren is er veel door sloop verdwenen.
In 1951 werd de Eilandskerk* wegens bouwvalligheid afgebroken. De laatste jaren zijn veel huizen op het Bickerseiland opgeknapt. In 1965 werd de kantoorkolos De Walvis gebouwd en in 1973 verrees er het kantoorgebouw de Narwal. In 1981 startte een nieuwbouwproject o.l.v. architect Paul de Ley aan het Hendrik Jonkerplein (eertijds Bickersplein) met 23 woningen, een café, 12 eenheden voor jongeren en een atelier. Buurtbewoner Jan Witte sloeg de eerste paal voor dit project, dat o.l.v. Jouke van den Bout, een ambtelijke projectgroep, woningbouwstichting Lieven de Key en het buurtcomité Westelijke Eilanden tot stand kwam. In 1981 kregen zes nieuwe straten de volgende namen: Hollandse Tuin, Touwslagerstraat, Keerpunt, Zeilmaker-, Blokmaker- en Ketelmakerstraat.
LIT. A. Vreugdenhil, De Reus van het Bickerseiland, 1952; E. Zijlema, Bickerseiland kreeg een tweede reus, A.W. 1965, 25; T. den Herder, De Westelijke Eilanden, O.A. 1953, 130; ]. Wagener, Bickerseiland en Lieven de Key, O.A. 1976, 90; J.H. Kruizinga, De Westelijke Eilanden, een dorp in de stad, 1986; D. Mulder, Haarlemmerbuurt en Westelijke Eilanden, 1998.