Gepubliceerd op 18-08-2020

Kalksinter

betekenis & definitie

Sinterkalk, druipsteen, travertijn, duifsteen. Een gesteente uit koolzure kalk bestaande, dat rondom waterplanten ontstaan is, door afzetting uit water.

Koolzure kalk (krijt) lost niet in water op, maar wel in koolzuurhoudend water, omdat er dan dubbelkoolzure kalk ontstaat, dat wel oplosbaar is. Die dubbelkoolzure kalk laat echter gemakkelijk zijn koolzuur los, waarbij dan het krijt neerslaat. Alle voorwerpen, welke zich in zulk water bevinden, worden dan omkorst met een laag koolzure kalk. Deze afzetting geschiedde op deze wijze reeds in oeroude tijden, want men heeft bij opgravingen in dikke lagen, vroeger uit het water afgezet, mammoetbeenderen en schelpen van uitgestorven weekdieren gevonden. Behalve deze resten vond men ook rhinocerosbeenderen en zelfs kwam bij splijting van een brok sinterkalk, de afdruk van een vogel op zijn nest te voorschijn.Het is aannemelijk, dat de vaste lagen van kalksinter eerst poreus zijn geweest (zulke poreuze gesteenten vindt men soms ook); men heeft ze kalktuf genoemd. Door den druk van de bovenliggende lagen is de kalktuf vaster geworden en er is een zwaar gesteente uit ontstaan.

Kalksinter is zeer geschikt voor bouwsteen; in het oude Rome werd het daartoe veel gebruikt. De St. Pieterskerk en de groote gebouwen, uit den tijd der Romeinsche keizers, zijn van sinterkalk gebouwd.

Het verschijnsel van oplossing en afzetting van koolzure kalk vindt men thans nog te Karlsbad en in het meertje van Rockanje.