Hoogtepunten februari 2003 betekenis & definitie

1 Februari
Bij terugkeer naar de aarde, 16 minuten voor de landing op het Kennedy Space Center in Florida, verongelukt het ruimteveer Columbia, met zeven astronauten (vijf mannen en twee vrouwen) aan boord. De spaceshuttle valt op 60 km hoogte uiteen. Mogelijke oorzaak is dat bij de lancering, op 16 januari, het hitteschild beschadigd is geraakt.

4 Februari
De Federale Republiek Joegoslavië houdt op te bestaan. In plaats ervan komt een losse staatsunie onder de naam Servië en Montenegro.

12 Februari
In weekblad HP/De Tijd en het Duitse weekblad Der Stern verschijnt het eerste artikel in de serie Oranjebitter, waarin prinses Margarita, dochter van prinses Irene en prins Carlos Hugo van Bourbon-Parma, en haar man, Edwin de Roy van Zuydewijn, vertellen over hun ruzie met de koninklijke familie. Zij zijn vooral boos over het onderzoek dat de toenmalige BVD voor hun huwelijk heeft verricht naar de antecedenten van De Roy van Zuydewijn en over het feit dat de resultaten van dat onderzoek zijn doorgegeven aan o.a. Margarita’s vader.

17 Februari
Inbrekers zijn erin geslaagd onopgemerkt tot in de zwaar beveiligde kofferzaal van het Diamond Center in Antwerpen te geraken. Ze roven er 120 kluizen leeg, met een geschatte waarde aan geld, waardepapieren en diamanten van € 100 mln. De Antwerpse politie ontdekt twee weken later dat de Italiaanse maffia achter de roof zit.

24 Februari
Het Ahold-concern, waartoe ook de supermarktketen Albert Heijn behoort, maakt een boekhoudschandaal bij dochterbedrijf US Foodservice bekend. Ahold zal de winstcijfers over de afgelopen jaren moeten corrigeren. Bestuursvoorzitter Cees van der Hoeven en financieel topman Michiel Meurs treden af. Op de beurs keldert de koers van Ahold met 63%.