Pepsine is de naam van eene eenigzins als gist werkende zelfstandigheid, welke door het slijmvlies der maag wordt afgescheiden en bij aanwezigheid van eenig zuur (vooral zoutzuur) eiwitachtige ligchamen en lijmgevende weefsels niet alleen oplost, maar ook in peptonen (zie aldaar) en dergelijke stoffen omzet. Het pepsine is in gedroogden toestand een grijsachtig, flaauw smakend, amorph, stikstofhoudend en moeijelijk in water, maar gemakkelijk in een verdund zuur oplossend poeder. De werkzaamheid der pepsine-oplossing wordt gestoord door eene warmte van 65° C. Eene oplossing van pepsine in wijn (Vinum pepsine) wordt tot bevordering der spijsvertering gebruikt. Om het te verkrijgen, schrapt men eene schoon gemaakte varkensmaag of lebmaag eener koe aan de binnenzijde af met een beenen mes, vermengt 100 deelen van het op die wijze verkregen slijm met 50 deelen glycerine en 50 deelen water, voegt er 1000 deelen witten wijn en 5 deelen zoutzuur b{|, schudt het om en filtreert het na verloop van 3 dagen.
Inloggen
Log hier in om direct te kunnen beginnen met schrijven.
Favorieten
Wil je dit begrip toevoegen aan je favorieten? Word dan snel vriend van Ensie en geniet van alle voordelen:
- Je eigen Ensie account
- Direct toegang tot alle zoekresultaten
- Volledige advertentievrije website
- Gratis boek cadeau als welkomstgeschenk