Winkler Prins

Anthony Winkler Prins (1870)

Gepubliceerd op 19-03-2018

Borsdorfer appels

betekenis & definitie

noemt men eene soort of liever eenige verscheidenheden van appels, die zich door een aangenamen smaak en door duurzaamheid onderscheiden. Vermoedelijk zijn zij aanvankelijk gekweekt in het Saksi­sche dorp .Borsdorf bij Meiszen. De naam is ook in ons Vaderland bekend, waar de Bors­dorfer appel ook wel “reinette bâtarde” wordt genoemd.

Die appel heeft eene min of meer platgedrukte gedaante, eene fraaije kleur en

vast vleesch, en is bijzonder geschikt voor vervoer. Vooral de “edele Borsdorfer” is een geurige en keurige appel met eene dunne, witachtig gele schil, die aan de zonzijde rood en hier en daar met licht-bruine strepen en stippen bezaaid is. Hij wordt op den duur sappig en heeft een zacht zuren, geurigen en verfrisschenden smaak; hij kan duren tot in het voorjaar. De boom groeit langzaam met gaffelvormige takken en draagt een overvloed van vruchten. De schoonste appels komen uit het dorp Torne in Saksen. De boomen ver­rijzen er in de diepte van het dal aan eene tegen het noorden gelegen helling, niet ver van de Mulde. Behalve de “edele Borsdorfer” heeft men een aantal verscheidenheden, die door afzonderlijke namen worden aangeduid.

< >