is de naam van eene naar de familie Borroméo alzoo genoemde groep eilanden in het Lago Maggiore. Boven den spiegel van dien heerlijken waterplas, door de bevalligste oevers omzoomd, verhieven zich tot in 1671 eenige zwarte rotsgevaarten, welke thans in de weligste tuinen van geheel Europa herschapen zijn.
Renato en Vitaliano Borroméo beijverden zich in laatstgenoemd jaar, om die granietklompen vruchtbaar te maken. Zij bedekten Isola Madre en Isola Bella met een vetten grond, en na dit laatste gedeeltelijk op muren, die uit het water zijn opgetrokken, terrasgewjjs te hebben aangelegd, werd het met de fraaiste gewassen van den Italiaanschen bodem beplant.
Ook de andere rotsmassa’s zooals Isola di S. Giovanni, Isola S. Michele en Isola dei Pescatori veranderden in groene eilanden, en het laatstgenoemde werd met eene kerk versierd.
Het bekoorlijkste eiland van die groep is Isola Bella. De reiziger, die in een gondel derwaarts vaart, waant zich in Eden verplaatst, wanneer hij, aldaar aan land gestapt en achtereenvolgens de 10 terrassen beklimt, waar welige wijngaardranken granaat- en oranjeboomen, camellia’s, aloë’s, boschjes van cypressen- en laurierboomen, alles in den weligsten groei, hem bij afwisseling in hunne schaduw opnemen, terwijl de aangenaamste geuren hem verkwikken. Heeft hij het hoogste gedeelte bereikt, dat zich 32 Ned. el boven den waterspiegel verheft, dan geniet hij van de plaats, waar een reusachtige eenhoorn, het wapen van de familie Borroméo, prijkt, een heerlijk uitzigt over het Lago Maggiore. Hoogst bezienswaardig is er tevens het slot met zijne ruime zalen, met meubels uit den aanvang der vorige eeuw en vooral met zijne voortreffelijke kunstgewrochten van Rafaël, Correggio, Perugino en anderen. De onderste vertrekken van dit paleis zijn in den vorm van
grotten aangelegd en met kleine kiezelsteentjes kunstig bevloerd. Overal vindt men op Isola Bella standbeelden, zuilen en vazen, omslingerd door een weelderigen plantengroei. Het hoogst verheft er zich een ceder van den Libanon, en men vindt er tevens de twee grootste laurierboomen van Europa. In één van deze heeft Napoleon 2 dagen voor den slag van Marengo het woord “Battaglia” gesneden.