Vastgoedmanagement

Willem G. Keeris (2018-2019)

Gepubliceerd op 30-05-2019

Grondbeleid (bestuurlijk)

betekenis & definitie

Grondbeleid (bestuurlijk) is de algemeen gehanteerde, niet gespecificeerde benaming voor het geheel aan beleid, dat een gemeente voert ten einde te verzekeren, dat de ontwikkelingen op het gebied van de ruimtelijke ordening zich naar wens voltrekken, met betrekking tot het tijdig op voorraad beschikbaar krijgen en hebben van de benodigde gronden, in relatie tot de toe te kennen bestemmingen, de renderende uitgifte daarvan en de daadwerkelijke aanwen-ding in het gebruik, conform die gegeven bestemming.

Zie ook: beleid, gebruikseisen, gemeente, grond, ontwikkeling, rendement, ruimtelijke ordening en voorraad.

De hiermee samenhangende grondpolitiek van de gemeente wordt ook wel omschreven als de bestuurlijke beleidskeuzen, met betrekking tot de verwerving en uitgifte van grond en het ver-haal van de daaraan verbonden, te maken kosten. Bij dat beleid heeft de gemeente de keuze eerst alle benodigde gronden zelf te verwerven, om vervolgens de werkzaamheden met be-trekking tot het bouwrijp maken en de aanleg van voorzieningen zelf uit te (laten) voeren, dan wel dit over te laten aan marktpartijen. In het eerste geval wordt gesproken van een ‘actief grondbeleid’. Wanneer uitgegaan wordt van een ‘passief grondbeleid’, of ‘facilitair grondbeleid’, dan is de rol van de gemeente voornamelijk voorwaardenscheppend actief en de gewenste ontwikkelingen initiërend, naast haar toezichthoudende rol. In dat geval kan er sprake zijn van particuliere grondexploitatie, waarbij het initiatief bij de eigenaar van de grond ligt, maar ook van een bepaalde samenwerkingsvorm via een ‘PPS-constructie’, een ‘Publie-ke-Private Samenwerking’. Zie ook: bouwrijpe grond, eigenaar, exploitatie, kosten, markt, PPS-constructie, Publieke-Private-Samenwerking, toezicht, verwervingskosten en voorziening.

Tags: actief grondbeleid – beleid – facilitair grondbeleid – beleid – bouwrijpe grond – eigenaar – exploitatie – gebruikseisen – gemeente – grond – kosten – markt – ontwikkeling – passief grondbeleid – PPS-constructie – Publieke-Private-Samenwerking – rendement – ruimtelijke ordening – toezicht – verwervingskosten – voorraad – voorziening.