Calamiteitenplan is het algemeen gehanteerde, niet gespecificeerde begrip, waarmee het geheel aan beschrijvingen van getroffen organisatorische en technische maatregelen en voorzieningen wordt aangeduid, die een onderneming heeft voorbereid teneinde in het geval van optredende calamiteiten deze vanaf een zo vroeg mogelijk stadium effectief te kunnen bestrijden en de ef-fecten ervan te minimaliseren.
Ook wel genoemd: bedrijfsnoodplan.
Zie ook: effect, onderneming, plan en voorziening.
Via de Arbeidsomstandighedenwet, de Arbo (-wetgeving), kan het hebben van een calamiteiten-plan verplicht gesteld zijn. Deze verplichting raakt dan zowel de verhuurder, voor wat betreft de gemeenschappelijke ruimten voor de huurders, als de huurders voor hun eigen organisatie en gehuurde percelen, of (winkel)units. Het calamiteitenplan is een onderdeel van het risico-management, gericht op het beheersen van calamiteiten op het moment dat deze zich voordoen. Het ontruimingsplan maakt een onderdeel van het calamiteitenplan uit, maar vervangt dat niet.
Zie ook: huurder, organisatie, perceel, risicomanagement, unit, verhuurder en winkel. Bij het calamiteitenplan gaat het om het in werking treden van een specifieke organisatie, die door samenwerking, vooraf gemaakte afspraken, onderlinge communicatie e.d. ervoor zorgt dat de calamiteit direct vanaf het moment van signalering, of melding, effectief bestreden wordt en dat de gevolgen ervan worden geminimaliseerd. Het gaat zodoende om organisatori-sche maatregelen, waarbij de aard van de eventueel optredende calamiteit niet bekend is. Het plan moet dan ook op een zodanig flexibele wijze beschreven worden, dat het in iedere on-voorziene situatie naar behoren functioneert. Daarbij moet het ook nog eens onder die onbe-kende omstandigheden volledig duidelijk, maar tevens beknopt en snel leesbaar en te raadple-gen zijn door de betrokken leden van die organisatie.
Zie ook: doelmatig, flexibiliteit en functionaliteit.
De bedrijfshulpverlening maakt onderdeel uit van het calamiteitenplan. Dit betreft eveneens een Arbo-verplichting. Het houdt in het beschikken over een organisatie binnen de onderneming, die gericht is op het verlenen van eerste hulp bij ongevallen en het bestrijden van calamiteiten tot het moment dat deskundige calamiteitenbestrijders ter plaatse zijn. Het plan voor de be-drijfshulpverlening dekt zodoende slechts de eerste fase van signalering, melding en aanvang van de bestrijding van de calamiteit. De minimale omvang van de organisatie is voor de be-drijfshulpverlening wettelijk voorgeschreven en omvat:
•< 50 personen: 1 bedrijfshulpverlener;
•50 250 personen: 1 bedrijfshulpverlener per 50 werknemers;
•≥ 250 personen: minimaal 5 bedrijfshulpverleners.
Zie ook: bedrijf.
Het aantal personen, zowel werknemers als gebruikelijke bezoekers van het pand, is bepalend voor deze omvang van de organisatie. Op ieder moment van de werk- en openingstijden van de onderneming dient het minimale aantal hulpverleners aanwezig te zijn.
Zie ook: pand.
Tags: Arbo (-wetgeving) – bedrijf – bedrijfsnoodplan – doelmatig – effect – flexibiliteit – func-tionaliteit – huurder – onderneming – organisatie – pand – perceel – plan – risicomanagement – unit – verhuurder – voorziening – winkel.