Beleidsveld Grote Stedenbeleid is de algemeen gehanteerde, niet gespecificeerde ambtelijke benaming voor het beleidsveld van de overheid, dat gericht is op wederzijds te leveren in-spanningen en het aangaan van verplichtingen, gelet op de bijzondere problematiek van de grote en middelgrote steden, met betrekking tot het vitaal, veilig en leefbaar houden ervan, door te komen tot zichtbare en meetbare resultaten op de hoofdthema’s werkgelegenheid en werkgelegenheidsontwikkeling, het onderwijs, de zorg, de leefbaarheid van buurt en wijk en de sociale veiligheid.
Ook wel genoemd: GSB.
Zie ook: beleid (bestuurlijk), beleidsveld, buurt en wijk.
De revitalisering van de grote(re) steden is een prioriteit van het Rijk en heeft economische, sociale en fysiek-technische aspecten. Het ‘investeringsbudget Stedelijke Vernieuwing’, ISV, is een fonds, waar bepaalde steden sinds 2000 om de vijf jaar een beroep op kunnen doen op basis van plannen voor de aanpak van hun stad. Het betreft de vier grote steden en de 25 ste-den met een inwoneraantal boven de 80.000 personen. Waaraan vervolgens om verschillende redenen nog 6 steden zijn toegevoegd, zodoende in totaal de 35 ‘GSB-steden’. Overigens, de andere steden ontvangen óók subsidie uit dit overheidsfonds voor hetzelfde doel, maar die wordt door de provincies aan ze uitgekeerd. Voor het verkrijgen van de financiële ondersteu-ning via ISV-gelden is het noodzakelijk, dat de gemeente een ‘meerjaren-ontwikkelingsplan’ opstelt voor de betreffende wijk, aangeduid als ‘MOP-wijk’. Zie ook: investeringsbudget Stedelijke Vernieuwing, meerjarenbegroting, ontwikkeling en plan.
Deze wederzijdse beleidsvoornemens worden per subsidieronde vastgelegd in convenanten, waarbij een wijkgerichte aanpak, de bevordering van de leefbaarheid en het creëren van kan-senzones en werkgelegenheid, centraal staan. Het gaat daarbij om het concreet merkbaar ver-minderen van de langdurige werkloosheid, die zich vooral manifesteert in achterstandswijken. De toegang tot de arbeidsmarkt kan verbeterd worden door verbetering van het onderwijs en het opleidingsaanbod. De activiteiten met betrekking tot de verbetering van de leefbaarheid en zorg zijn daarbij sterk gericht op die achterstandswijken, maar ook op de stad als geheel. Zie ook: convenant, leefbaarheid en zorg voor de leefbaarheid.
Wat betreft de veiligheid moet een omslag worden gerealiseerd, waardoor niet zozeer het objec-tief vaststellen van de mate van onveiligheid richtsnoer is, als wel de mate waarin deze door de bewoners ervaren en beleefd wordt. Hierbij wordt ook de term ‘re-inventing govern-ment’ gehanteerd, waarmee de integrale benadering en versterking van de regiefunctie door de gemeente en een interactieve toetsing van de beleidseffecten via visitatie, monitoring en auditing worden aangeduid. Zie ook: auditing, bewoner, gemeente en monitoring.
Tags: auditing, beleid (bestuurlijk), beleidsveld, bewoner, buurt, convenant, gemeente, GSB, GSB-steden, investeringsbudget, leefbaarheid, meerjarenbegroting, MOP-wijk, ont-wikkeling, plan, re-inventing government, Stedelijke Vernieuwing, wijk, zorg voor de leef-baarheid.