Vastgoedmanagement

Willem G. Keeris (2018-2019)

Gepubliceerd op 30-05-2019

Begroting

betekenis & definitie

Begroting is de algemeen gehanteerde financieel-administratieve benaming voor een voorlopige opstelling van de geraamde geldstroom aan inkomsten en/of uitgaven, afzonderlijk opgesteld dan wel beide gecombineerd, in relatie tot en voor de duur van de betreffende voorgenomen activiteit(en), c.q. de aangehouden beschouwde periode.

Zie ook: beschouwde periode, budget, financieel-administratief beheer, geldstroom, inkomsten, plan en uitgaven.

Het begrip is niet eenduidig gedefinieerd.

Zo wordt het ook wel omschreven als een voorlopige opstelling van de geraamde geldstroom aan inkomsten en uitgaven uit de voorgenomen exploitatie over de beschouwde periode van het betreffende vastgoedobject, dan wel -beleggingsportefeuille, conform uitvoering volgens het corresponderende beleidsplan en uitgaande van de gehanteerde scenario’s met betrekking tot de relevante (markt)ontwikkelingen.

Zie ook: beleid (bestuurlijk), exploitatie, markt, ontwikkeling, portefeuille, scenario, vast-goed, vastgoedbelegging en vastgoedobject.

Aan een begroting ligt een zo reëel mogelijke raming van inkomsten en uitgaven ten grondslag. Het begrip budget – in het algemene spraakgebruik niet correct ook wel aangeduid als begro-ting – is gebaseerd op de beleidsmatig bepaalde toegekende financiële ruimte voor geplande uitgaven. Een begroting dient dus afgestemd te zijn op de aldus bepaalde budgettaire ruimte, maar omgekeerd dient een budget gebaseerd te zijn op een goede begroting. Het verschil zit hem vooral hierin, dat bij een budget sprake is van beleidsmatige overwegingen en de daaraan verleende goedkeuring door het verantwoordelijke management. En dat bij een begroting sprake is van overwegingen uit het oogpunt van professioneel geachte wenselijkheden en voorziene consequenties.

Zie ook: management.

Het begrip budget wordt voor wat betreft de inkomstenzijde algemeen gehanteerd voor het aangeven van de aanwezige en beschikbare financiële ruimte, als een referentiekader voor de voorgenomen uitgave(n). Daarbij wordt wel rekening gehouden met de te verwachten inkom-sten, doch niet in de zin van het opstellen van de raming van deze inkomsten. Tags: beleid (bestuurlijk) – beschouwde periode – budget – exploitatie – financieel-administratief beheer – geldstroom – inkomsten – management – markt – ontwikkeling – plan – portefeuille – scenario – uitgaven – vastgoed – vastgoedbelegging – vastgoedobject.

< >